Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša đakonima dodijelio diplome o postignutoj svećeničkoj spremi

Zagreb (IKA/TU)

U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (NPI) u Zagrebu u utorak 23. svibnja zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša dodijelio je diplome o postignutoj svećeničkoj spremi polaznicima Đakonske pastoralne godine.

Na početku svečanosti prigodne riječi uputili su ravnatelj NPI-a i voditelj Đakonske pastoralne godine preč. Ivan Lukić, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak te župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici preč. Norbert Ivan Koprivec u ime župnika mentora.

„Neka vas Duh Sveti vodi i bude vaš branitelj na putu svjedočenja Evanđelja, svjedočenja milosnog lica Božjega kojega ljudi traže, a po vama ga imaju priliku upoznati“, kazao je preč. Lukić i dodao: „Bit će zahtjevno jer svjedočenje mora biti prepoznato i po našim djelima i po našim riječima. Osloniti se na Isusa Krista koji vas je pozvao jedini je put da se navijesti Istina, kako bi i vi i oni kojima svjedočite imali život vječni.“ Potom je upoznao okupljene s programom Đakonske pastoralne godine u kojem je ove pastoralne godine sudjelovalo 17 đakona: sedmorica dijecezanskih đakona i desetorica redovničkih kandidata.

Rektor Faltak u svom govoru istaknuo je kako bi vlastita svećenička izgradnja trebala „uroditi plodom izgradnje jasne slike svećeničkog identiteta“. Naglasio je i važnost dimenzije učeništva kazavši da „dok smo pozvani suobličavati se Isusu Kristu učitelju i proroku, ne smije zaboraviti da smo te da uvijek ostajemo učenici“. Potaknuo je polaznike da izgrađuju unutarnji stav budnosti, pozornosti, otvorenosti za kritičko promišljanje te za primanje kritika o sebi i svome djelovanju. „Želim vas potaknuti da ne odustanete nikada od vlastite formacije, odnosno vlastitog oblikovanja u onim osobinama i stavovima koji su svojstveni Isusu Kristu“, zaključio je preč. Faltak.

Govoreći o đakonskom pastoralnom praktikumu u župama, preč. Koprivec izdvojio je elemente pastoralnog djelovanja đakona u župama i istaknuo kako je najvažniji za svakoga đakona i svećenika osobni molitveni život: svakodnevna priprava i slavljenje euharistije, časoslov i molitva krunice. Naglasio je i važnost priprave za pastoralne aktivnosti te redovite komunikacije sa župnikom mentorom te dodao kako je đakonski pastoralni praktikum dragocjeno iskustvo za župljane i župnike.

Nakon prigodnih govora uslijedila je podjela diploma i nagrada polaznicima Đakonske pastoralne godine, koje je uručio nadbiskup Kutleša.

U ime polaznika zahvalu je uputio đakon Zagrebačke nadbiskupije vlč. Domagoj Topić, zahvalivši svima „koji su dali sebe za naše izgrađivanje kako bi naše sadašnje i buduće služenje bilo što plodonosnije“. Dodao je kako vjeruje da će im stečeno znanje tijekom đakonske pastoralne godine biti korisno u izazovima svećeništva koji ih očekuju. „Znamo da u tim izazovima nećemo biti sami, već ćemo imati blizinu Crkve, blizinu jedni drugih. Zbog toga želim i molim da nama đakonima ovo iskustvo zajedničkog pripremanja za svećeništvo bude izvor trajne povezanosti i bratstva koje će pridonositi što radosnijem i revnijem služenju Crkvi“, rekao je vlč. Topić.

Na kraju svečanosti mons. Kutleša uputio je pastirsku riječ, istaknuvši da „pravi svećenik treba slijediti Isusa Krista i prvo ga proslaviti po križu. U svom životu doživjet će različite trenutke patnje. Ako je Isus patio, i vi ćete patiti i imati svoj križ. Znajte nositi svoj križ, ali budite svjesni da ne završava sve križem jer je Isus uskrsnuo i uzašao na nebesa“, naglasio je.

Poručio je đakonima da su pozvani „intelektualno, ali još više emocionalno upoznavati i približavati se Bogu. Najbolje je to učiniti molitvom, tj. na koljenima. Svaki svećenik treba biti ponizan, znati principe, znati obrazložiti razlog svoje nade i biti što sličniji Isusu Kristu“, rekao je zagrebački nadbiskup.

„Ljubite Boga, ljubite ga do kraja jer On je jedino sigurno što mi svećenici imamo, a to ćemo najbolje učiniti slušajući ga“, potaknuo je na kraju đakone.

Svečanost je pjesmom uveličao Bogoslovski vokalni sastav.