Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Mate Uzinić o prestanku korištenja počasnih naslova u korespondenciji Riječke nadbiskupije

Zagreb (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić komentirao je za Hrvatsku televiziju, u četvrtak 1. prosinca, internu Odluku o unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji koju je potpisao 28. studenog, a u kojoj određuje da se ubuduće u međusobnoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće koristiti počasni naslovi nego da će se međusobno službeno oslovljavati na način uobičajen u društvenoj zajednici.

Odgovarajući na upit Hrvatske televizije riječki nadbiskup Mate Uzinić pojasnio je kako je riječ o internom dokumentu koji nije bio poslan javnosti.

„Ta odluka nije ništa novo. Slično je bilo doneseno i na sjednici Biskupske konferencije Jugoslavije 1968. Mnogi biskupi su to primijenili za svoje područje vezano uz neke titule, između ostalih, to je napravio i blagopokojni senjsko-modruški biskup Viktor Burić”.

„Smatrao sam da se opterećujemo previše nazivima u našoj internoj korespondenciji i da to nije potrebno te sam donio takvu odluku i ne vidim u čemu je to toliko sada važna tema da izaziva ovakve reakcije”, kazao je riječki nadbiskup poručivši kako se nepotrebno stvara dojam da je to neka velika patnja.

“To nije bitno pitanje. To je sasvim sporedno pitanje i nemojmo ga pretvarati u nešto drugo”, zaključio je nadbiskup Uzinić.

U dopuni Dekreta interne naravi od 30. studenog među ostalim Nadbiskupski ordinarijat pojašnjava da se u službenim dopisima među crkvenim pravnim osobama Riječke nadbiskupije neće koristiti titule već samo službe. Isto tako, dosadašnje titule koje nisu dokinute, ostaju u uporabi u slučajevima službene korespondencije s drugim unutarcrkvenim ustanovama izvan Riječke nadbiskupije, državnim i drugim vancrkvenim ustanovama, u korespondenciji službenih crkvenih osoba s drugim privatnim osobama, u svakoj privatnoj korespondenciji te u svakodnevnom životu.

Napomenuto je da ova odluka ne ulazi i ne dira prava redovnika i tituliranje koje ostaje kao i do sada (č.s. – časna sestra, fra – fratar, don za salezijance, pater za isusovce itd.) te ne zabranjuje oslovljavanje monsinjor, prečasni, velečasni u svakodnevici. Također je pojašnjeno kako se dekretom ne zabranjuje postavljanje slike i portreta nadbiskupa već dokida obveza postavljanja.

Nadbiskup Uzinić odlukom koju je potpisao 28. studenoga obavijestio je internu javnost kako prestaje koristiti biskupski grb te da u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati sliku riječkog nadbiskupa nakon što se skine portret ili slika umirovljenog nadbiskupa Ivana Devčića.