Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Blase J. Cupich, nadbiskup metropolit Chicaga, pozvao na svijet bez nuklearnog oružja

Washington (IKA)

Američki kardinal hrvatskih korijena Blase (Blaž) Joseph Cupich (72), nadbiskup i metropolit Chicaga, uoči susreta američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog šefa države Vladimira Putina koji se održava u srijedu 16. lipnja u Ženevi, pozvao je svjetske čelnike da učine sve potrebno da se svijet oslobodi nuklearnog oružja, prenosi Catholic News Agency (CNA).

Kardinal Blase Cupich i papa Franjo u Vatikanu / Foto: Vatican Media

Kardinal Cupich, deveti je po redu nadbiskup metropolit katoličke Nadbiskupije Chicago (od 2014.) koja danas broji oko 2.2 milijuna vjernika i treća je po veličini u SAD-u, istaknuo je da je to “moralna dužnost svih nas, poglavito svjetskih lidera”.

Sjedinjene Države i Ruska Federacija kontroliraju svaka po 6 000 nuklearnih bojevih glava

Nadbiskup Cupich, koji je u svoj (nad)biskupski grb ugradio (i) elemente hrvatskog identiteta, napisao je članak objavljen u “The Hillu” 11. lipnja, uoči susreta američkog šefa države Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putin koji se održava u srijedu 16. lipnja u Ženevi, na kojem se očekuje da će američki i ruski diplomati započeti pregovore o eventualnom novom sporazumu o nadzoru nad nuklearnim naoružanjem koji bi trebao zamijeniti onaj iz 2010. godine.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin / Foto: Vatican Media

Podsjetimo, Sjedinjene Države i Ruska Federacija kontroliraju svaka po 6 000 nuklearnih bojevih glava, što čini 90 posto ukupnih zaliha nuklearnog oružja u svijetu.

Nadbiskupski grb mons. Blasea J. Cupicha / Foto: Wikipedia

Nuklearno oružje predstavlja egzistencijalnu prijetnju cijelom životu na Zemlji”, napisao je kardinal Cupich, dodavši da je “nužnost raditi na svijetu bez nuklearnog oružja, u kojem snažni međunarodni mehanizmi praćenja i provođenja provjeravaju poštivanje sporazuma”.

“Ovaj trenutak ne može biti žurniji. Nuklearno razoružanje ili barem ozbiljan nadzor nad nuklearnim naoružanjem je praktična i moralna potreba i nikako nije neki utopijski san”, dodao je nadbiskup Cupich, dodavši da SAD i Rusija kao dvije države koje kontroliraju većinu nuklearnog oružja “imaju golemu odgovornost u preuzimanju vodstva u otklanjanju nuklearne prijetnje”.

Za svijet bez nuklearnog oružja zalažu se i (nad)biskupi Hirošime i Nagasakija

Novi Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja START trebao je prestati vrijediti u veljači ove godine, ali nova Bidenova administracija ga je prije isteka roka produžila na narednih pet godina. Dakle, očekuje se da će se na najavljenom sastanku američke i ruske delegacije raspravljati o tome što bi trebalo zamijeniti aktualni Sporazum koji traje do 2026. godine.

Postojeći ugovor ograničava broj strateški raspoređenih nuklearnih bojevih glava za svaku zemlju i omogućava 18 godišnjih inspekcija nuklearnih objekata na terenu, a koje provode stručnjaci za nuklearno naoružanje one druge zemlje, čime se jamči objektivnost.

Atomske bombe koje su pale na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 6. i 9. kolovoza 1945. / Foto: Wikipedia

Uz kardinala Cupicha, ali i papu Franju, za svijet bez nuklearnog oružja zalažu se i (nad)biskupi Hirošime i Nagasakija, te su podržali UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu u siječnju 2021. godine, izražavajući žaljenje što ga više zemalja – uključujući njihov Japan – nije podržalo.

“Kao katolički biskupi i japanski državljani te građani japanskih gradova bombardiranih atomskim bombama 1945. godine dijelimo uvjerenje pape Franje da je svijet bez nuklearnog oružja moguć i potreban da bi se zaštitio sav život”, napisali su još 22. siječnja u zajedničkoj izjavi nadbiskup Nagasakija Mitsuaki Takami i biskup Hirošime Mitsuru Shirahama.

Papa Franjo / Foto: Vatican Media

Podsjetimo, UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog oružja potpisalo je 86 država, uključujući Svetu Stolicu. No glavne nuklearne supersile – uključujući Sjedinjene Države – nisu ratificirale Sporazum, prenosi Catholic News Agency (CNA) u utorak 15. lipnja.