Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Srakić predvodio XIV. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj

Drvljanci (Révfalu) (IKA/TU)

U Drvljancima (Révfalu) ispred kapele Srca Isusova je na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 11. lipnja, u organizaciji Hrvatske državne samouprave, održano XIV. Državno hodočašće Hrvata u Mađarskoj. U zajedništvu s više stotina hodočasnika iz cijele Mađarske svečanu euharistiju na poziv pečuškog biskupa Lászla Felföldija predslavio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

Mons. Felföldi prije početka mise uputio je pozdrav te je izrazio svoju radost zbog susreta. S mons. Srakićem i mons. Felföldijem koncelebrirali su povjerenik za hrvatsku pastvu Ágoston Darnai, svećenici s hrvatskoga govornoga područja Pečuške biskupije te kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Marković i župni upravitelj u Harkanovcima Robert Almaši. Na hodočašću su bili i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić sa suradnicima, generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat sa suradnicima, Ivan Gugan-predsjednik Hrvatske državne samouprave, Jozo Solga, predstavnik Hrvata u mađarskom Parlamentu, Milan Bošnjak i Ivan Zeba iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predsjednik Saveza Hrvata Joso Ostrogonac i načelnici Hrvatskih manjinskih samouprava.

„Danas slavimo svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Dakle, u središtu našega razmatranja je jedno srce. Srce: tako jednostavna, obična riječ, a ipak teška za doreći jer je bogata i značenjem i znakovitošću“, rekao je na početku homilije nadbiskup Srakić.

„Uprimo svoj pogled i vjerujmo u Ljubav! To je poruka današnje svetkovine! Da bi se u pustinji spasili ugriza zmija, Izraelci su morali pogledati mjedenu zmiju. – Da se u pustinji ljudskog života spasimo od ugriza paklene zmije, i mi moramo promatrati na križu probodeno srce“, pozvao je.

Nastavljajući razmatranje o središtu svetkovine, Srakić je istaknuo da „Evanđelje donosi cijeli spektar životnih situacija koje svjedoče istinitost Isusove riječi i u isto vrijeme trajni su primjer i za današnjeg čovjeka“, te objašnjavajući, naveo: Isus je pobijedio napastovanje zloga i Petra – ljubav je vjernost, Isus u Kani Galilejskoj – ljubav je sudjelovanje, Isus je prihvatio Nikodema – ljubav je raspoloživost, Isus se susreo sa ženom Samarijanskom – ljubav je pažnja prema potrebama drugih, Isus se namjerio na ženu optuženu za preljub – ljubav je praštanje, Isus je posjetio kuću carinika i grešnika – ljubav je otvorenost bez razlike i bez straha prema ikome i od koga, Isus je proglasio novu radosnu poruku – ljubav je iskrenost, Isus je okružen prijateljima – ljubav je odgovor na ljubav, Isus je ispaštao za grijehe svoje braće – ljubav je bratstvo. „Učiti od Njega znači ići k Njemu i nastaviti Njegov stil života i prihvatiti Njegova uvjerenja: osobno svjedočiti da je Bog ljubav, kao što je Krist svjedočio“, zaključio je nadbiskup.

Pjevanje su predvodili tamburaški orkestar i Ženski pjevački zbor. Zajedništvo se nastavilo oko bratskog stola u prostorijama Doma kulture u susjednim Martincima (Felsőszentmárton).