Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić: „Mi kršćani smo pozvani biti oni koji prednjače u zalaganju za mir"

Rijeka (IKA)

Uoči proslave blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, putnika i dobročinitelja djece, u Rijeci je 5. prosinca održana procesija gradom i slavljena misa koju je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić, izvještava Riječka nadbiskupija.

U organizaciji Apostolata mora Riječke nadbiskupije, od zgrade Lučke uprave Rijeka do kapucinske crkve Gospe Lurdske, uz zvuke Trsatske limene glazbe, prošla je procesija u kojoj su sudjelovali pomorci i njihove obitelji, predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Lučke uprave, Lučke kapetanije, Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana – Kraljica mora te profesori i studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci.

Na misi u crkvi Gospe Lurdske uz nadbiskupa Uzinića koncelebrirali su povjerenik za pastoral pomoraca i selilaca Riječke nadbiskupije Mario Gerić, župnik Eugen Pavlek i drugi svećenici.

Nadbiskup je u svojoj propovijedi, na primjeru života sv. Nikole i polazeći od svetopisamskih čitanja, izdvojio tri poruke: ostati čvrsto povezani s izdankom iz panja Jišajeva, tj. s Kristom, biti mirotvorci u današnjem vremenu zahvaćenom ratovima, počevši najprije od osobnoga obraćenja te naposljetku, poput djece, biti skromni, ponizni i imati povjerenja u Boga u suočavanju s različitim izazovima na pučini života.

U prvoj se poruci nadbiskup osvrnuo na mesijansko proročanstvo iz Knjige proroka Izaije o mladici koja će isklijati iz panja Jišajeva, a na kojoj će počivati darovi Duha Svetoga koji su u životu sv. Nikole, kao i u životu svakog sveca, bili vrlo primjetni, konkretni i djelatni.

„Biti svet u kršćanskom smislu znači biti povezan s Isusom Kristom, ispunjen njegovim Duhom i činiti ona djela koja je on činio u svojem vremenu i okolnostima. Takav je bio i sv. Nikola. No, to je i naš poziv. Biti svet i pozvan na svetost znači ostati ucijepljen u onaj trs koji je Isus Krist. Dozvoliti da sokovi iz mladice koja je isklijala iz panja Jišajeva, tog izdanka koji je izbio iz njegovog korijena, kruže i našim žilama, kako bismo na taj način mogli vršiti Božja djela, i da plodovi Duha Svetoga budu primjetni i u našem životu, kao što su bili u životu sv. Nikole i drugih svetaca.“, kazao je Uzinić te u nastavku propovijedi istaknuo da je sveopći mir jedan od glavnih znakova mesijanskih vremena i ostvarenja proročkih obećanja te opisao kako je moguće biti mirotvorcima u današnjem vremenu zahvaćenom ratovima.

„Sveopći mir koji je naviješten postao je u Isusu Kristu stvarnost, u njemu se on već dogodio, ali smo svjedoci i toga da se on još nije u potpunosti ostvario. Taj mir koji je u Isusu Kristu započet, sveopće pomirenje, sklad svega stvorenog, jest zadaća i poslanje Crkve u svim vremenima. Mi kršćani smo pozvani biti oni koji prednjače u zalaganju za mir. No, kako suočeni s velikim izazovima ratova koji se oko nas vode, možemo biti mirotvorci? Mir počinje u srcu. Isus kaže da i rat počinje u srcu. Evo zašto je važno pronaći mir u svome srcu i zašto mir počinje obraćenjem pojedinca, našim obraćenjem. Tek onda se od nas širi na naše obitelji, crkvene i društvene zajednice i može biti pokretač promjene u svijetu zahvaćenom ratovima.“, istaknuo je Uzinić.

Na kraju propovijedi, potaknut evanđeoskim ulomkom, obratio se na osobit način pomorcima, ali i drugim okupljenim vjernicima i potaknuo ih da po uzoru na sv. Nikolu sve više postaju kao djeca kako bi s povjerenjem mogli dalje kročiti i ploviti zemaljskim morima te stići u zajedništvo svetih na nebesima.

„Sveti Nikola je bio prijatelj djece, pomagao je djeci, no i sam je bio poput djeteta. Što znači biti kao dijete? To znači biti otvoren Bogu, imati povjerenje u Boga, staviti se Bogu na raspolaganje. U suočavanju s različitim izazovima i s onim što nam nosi život na pučini trebamo biti ponizni, skromni, maleni. Misliti da smo svemogući i ne pristupiti životu i životnim izazovima ponizno, to je ono što nas može uništiti“, zaključio je nadbiskup Uzinić.