Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Uzinić predvodio bdjenje uoči Velike devetnice „Hrvatska moli za život“

Rijeka (IKA)

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je u srijedu 24. ožujka, uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, u katedrali Sv. Vida u Rijeci euharistijsko klanjanje koje je bilo uvod u Veliku molitvenu devetnicu „Hrvatska moli za život“.

Na uključivanje u ovu molitvenu inicijativu i ove godine pozvalo je Vijeće za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije.

„Devetnica je to u kojoj ćemo Gospodina moliti za život. Molit ćemo Ga za život u našoj Domovini koja izumire, a jedan od razloga jest zato što se ne prihvaća život od začeća do prirodne smrti“, rekao je mons. Uzinić u uvodnoj molitvi. „Evo nas pred Gospodinom Isusom kojemu naše živote, ali i potrebe, želimo staviti u ruke. Gospodine Isuse, na početku ovogodišnje Velike devetnice ‘Hrvatska moli za život’, skrušeno dolazimo pred Tebe u Presvetom Sakramentu s molitvom da u Hrvatskoj budemo neprestano duboko svjesni vrijednosti svakog ljudskog života i njegovog dostojanstva od začeća do prirodne smrti, potičući tako zakonodavstvo na dužnost učinkovite i neodložne zaštite ljudskog života u svakoj njegovoj fazi. Svjesni svoje grešnosti i slabosti, činimo to po zagovoru tvoje Majke, Blažene Djevice Marije koja te primila u svoje krilo i svetog Josipa kojega se ove godine osobito sjećamo kao onoga koji je tebe tijekom zemaljskoga života ljubio očevim srcem. S pouzdanjem da sv. Josip i nas ljubi takvom ljubavlju, ukazujući na beskrajnu ljubav nebeskog Oca po kojemu nam je darovao tebe, svoga Sina Jedinorođenca, da budeš kruh života, želimo najprije zahvaliti za dar života svakoga od nas. Hvala Ti za život kojega si nam darovao. Hvala Ti za sve koji su nas prihvatili i tako omogućili da možemo biti rođeni, da možemo živjeti”, molio je nadbiskup Uzinić. Kroz razmatranja želimo tu zahvalnost produbljivati i odlučiti po uzoru na sv. Josipa biti čuvari života i obitelji, rekao je mons. Uzinić. U nastavku je, zajedno s okupljenim vjernicima, molio molitvu s Međunarodnog kongresa Dikasterija za laike, obitelj i život.

U svrhu Velike devetnice „Hrvatska moli za život“ Vijeće HBK za život i obitelj pripremilo je prigodni materijal  ( Velika devetnica_Hrvatska moli za život 2021_VŽiO-materijal )koji se uklapa u kontekst Godine svetoga Josipa, kao i kontekst godine Godine obitelji, uz petu obljetnicu objave apostolske pobudnice Amoris laetitia (od 19. ožujka 2021. do 26. lipnja 2022). Materijal sadrži: smjernice za odvijanje velike devetnice, predloženu opću nakanu i pripadajuće molitve, prijedloge dodatnih sadržaja po mjesecima s pripadajućim poveznicima i prilozima, predložak za euharistijsko klanjanje i kraći oblik obreda blagoslova ženâ prije poroda iz Rimskog obrednika. Devetnica bi se trebala moliti svakog 25. dana u mjesecu od 25. ožujka (Blagovijest) do 25. prosinca (Božić). Klanjanje iz riječke prvostolnice moglo se pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici Riječke nadbiskupije.