Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić podijelio nove kanoničke službe

Sarajevo (IKA/KTA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić na prijedlog četvorice kanonika potpisao je dekrete kojima je podijelio pojedinačne kanoničke službe: prepošta, rektora katedrale i pokorničara, prenijela je u subotu 29. travnja 2023. Katolička tiskovna agencija.

Nakon što su kanonici u skladu sa svojim Statutom i odredbama Zakonika kanonskog prava održali sjednicu i vrhbosanskom nadbiskupu uputili prijedloge za imenovanja na pojedine službe mons. Vukšić ih je prihvatio.

Novi prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog postao je mons. Pavo Jurišić. Za rektora katedrale izabran je preč. Marko Zubak. Službu pokorničara obnašat će mons. Luka Tunjić.

Kaptol vrhbosanski osnovan je apostolskim pismom pape Leona XIII. Ex hac augusta 1881. kojim je uspostavljena Vrhbosanska crkvena pokrajina s nadbiskupijskim sjedištem u Sarajevu. U skladu s tada važećim konkordatom između Crkve i države, dogovoreno je između Svete Stolice i austro-ugarske vlade da Kaptol vrhbosanski može imati četiri rezidencijalna kanonika kojima će vlada iz proračuna davati plaću. Nadbiskup Stadler imao je pravo predlagati kandidate koje je vlada odobrila, a Sveta Stolica imenovala. Prvu generaciju kanonika sačinjavali su: Josip Bezić, Andrija Jagatić, Anton Jeglič i Ivan Košćak. Uz službu u katedrali i zaduženja na ordinarijatu, posvetili su se uređivanju Glasnika Srca Isusova koji je 1887. prerastao u Vrhbosnu te izdavali vjerske knjige.

Trenutno Stolni kaptol vrhbosanski čine: gučogorski arhiđakon mons. Pavo Jurišić, plehanski arhiđakon mons. Luka Tunjić, toliški arhiđakon preč. Darko Tomašević te fojnički arhiđakon preč. Marko Zubak.