Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić predvodio misu povodom 30. obljetnice utemeljenja brigade HVO-a "Jastrebovi"

Kiseljak (IKA/KTA)

U vojarni "Mato Lučić Maturica" u Kiseljaku, 18. siječnja 2024., molitvom, svetom misom i prigodnim programom obilježena je 30. obljetnica utemeljenja 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a "Jastrebovi", prenosi nedjelja.ba.

Nakon polaganja vijenaca ispred spomen obilježja, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić je predvodio molitvu za sve poginule i preminule pripadnike ove postrojbe.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao mons. Vukšić u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željkom Čuturićem, kancelarom Vojnog ordinarijata don Josipom Tadićem, vojnim kapelanom don Ljubom Zelenikom i još šestoricom svećenika.

Na početku misnog slavlja don Ljubo pozdravio je nazočne, a posebice one koji su sudjelovali u pripremi proslave te obljetnice.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je promišljao o potrebi molitve za pokojne i to u kontekstu misnih čitanja iz Prve knjige o Makabejcima. Prozborio je o biblijskoj sceni bitke koja uvijek donosi mrtve te o tadašnjim vjerskim običajima. “Danas se sjećamo svega onoga što je bilo prije 30 godina i svega onoga što je uslijedilo nakon toga. Sjećamo se sve braće i sestara koji su u međuvremenu otišli prema Kraljevstvu Božjemu. Mi nismo samo vrsta ljudi koja se sjeća i pamti, kršćansko sjećanje mora biti povijest spasenja. Pamtimo i dobro i loše, ali sve u službi sa svrhom vječnoga spasenja”, kazao je nadbiskup Vukšić napominjući kako je smisao okupljanja kršćana prigodom molitve, između ostaloga, za mrtve vjera u uskrsnuće.

Potaknuo je okupljene da se iz njihovih djela vidi da su stvarno sljedbenici Kristovi koji usklađuju svoje ponašanje u skladu s Isusovim zlatnim pravilom “o ljubljenju bližnjega svoga kao samoga sebe”.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Sv. Martin. Nakon mise u krugu vojarne upriličena je svečana akademija i domjenak.

Treća gardijska motorizirana brigada bila je gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 18. siječnja 1994. odlukom Glavnog stožera HVO-a. Zapovjedništvo brigade je bilo u vojarni Busovača. Prije izgradnje nove vojarne, Zapovjedništvo brigade nalazilo se u Vitezu.

Zajedno s još tri gardijske brigade HVO-a činila je okosnicu obrane Hrvata u Bosni. Pripadnici “Jastrebova” s uspjehom su sudjelovali u akcijama na području Središnje Bosne, ali i u vojno-redarstvenim akcijama na području Republike Hrvatska, kao što su Maestral, Bljesak i Oluja.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 25. obljetnice operacije Oluja 2020. brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.