Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada: pobjednici OŠ „Tučepi“ i Klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ Split

Solin (IKA)

Jubilarna dvadeseta Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su u ponedjeljak 4. ožujka u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu.

Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić s osvojenim 71 bodom. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić (70 bodova), a treće mjesto zauzeli su natjecatelji Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola s mentoricom Slavom Ćelić (68,75 bodova).

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice s. Stele Mijić s osvojenih 79 bodova. Drugo mjesto zauzela je splitska III. gimnazija s mentorom Anom Gelo (78,25 bodova), a treće mjesto IV. Gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita mentora Nikole Milanovića (65 bodova).

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Nakon dvije prethodne razine, školskoga i međuškolskog natjecanja, u završnom natjecanju na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko- makarske nadbiskupije. Budući da se radi o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju su sudjelovale i tri osnovnoškolske i dvije srednjoškolske ekipe iz Hvarske biskupije.

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturno-umjetnički program koji je započeo pjevanjem državne himne i nekoliko duhovnih pjesama u izvedbi školskoga zbora pod ravnanjem prof. Mirjam Zubanović, a potom su učenici izrekli i prigodnu molitvu. U prvom dijelu programa nastupili su i vokalno-instrumentali sastav „Papa band“ iz solinske župe Gospe od Otoka te „Mali čuvari baštine“, učenici četvrtog razreda koji su se predstavili pučkim napjevom.

Natjecateljima, njihovim mentorima i gostima riječ dobrodošlice uputila je ravnateljica škole domaćina prof. Vesna Ružić. Izrazila je nadu da će olimpijada svima „biti poticaj za još veće štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koji nam trebaju biti vodilja da bi u ovom suvremenom svijetu i svakodnevnici mogli živjeti svetost na koju smo svi pozvani“. Okupljene je pozdravio i don Ranko Vidović, župnik solinske župe Gospe od Otoka kojoj škola pripada. Istaknuo je kako je vjeronaučna olimpijada i po sadržaju i po konačnoj svrsi drugačija od svih ostalih natjecanja te da će sudionicima znanje koje su stekli zasigurno pomoći da postani zreli ljudi i kršćani te ih usmjeriti da žive tako da zadobiju neuveli vijenac slave.

Dobrodošlicu je uime najmlađeg hrvatskog grada uputio solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, napomenuvši kako nema boljeg mjesta za promišljanje o hrvatskim svecima i blaženicima od Solina koji je koljevka kršćanstva u hrvatskom narodu. Prigodni govor održao je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je pročitao dio izvještaja s „Turnira kraljice Jelene“ – završnog natjecanja iz poznavanja crkvene povijesti u hrvatskom narodu, koje se u Solinu održalo 19. i 20. lipnja 1976. god. i okupio mnoštvo djece iz Nadbiskupije, Domovine i Zapadne Europe. Istaknuo je da je ova olimpijada divan produžetak tadašnjeg turnira te pozvao učenike da „na istim temeljima naše povijesti, a po uzoru na hrvatske svece i blaženike, nastavljaju graditi svoje živote, obitelji i domovinu“.

Pozdravnu riječ uputio je i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Podsjetio je kako učenici diljem Nadbiskupije ove godine promišljaju i stvaraju na temu „Na koljenima djeda i bake“, a kako se dio njih okupio ovaj dan na koljenima „bake hrvatskog naroda“ – kraljice Jelene koja im ima puno toga prenijeti o povijesti, ljudskosti i životnoj mudrosti, „a i mi, njeni unuci i praunuci, njoj smo došli približiti one koji su zadužili i nas i našu kulturu, Crkvu i društvo, najbolje od Hrvatske, svece i blaženike s kojima se ponosimo i koji nas predstavljaju na univerzalnoj razini“. Pozvao je djecu i mlade da i oni postanu miljenici i prijatelji čovjeka i Boga.

Predstojnik Katehetskoga ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš predstavio je sve ekipe te je upoznao natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja.

Nakon uvodnog dijela uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od tri dijela, pisanog testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“.

Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a kao grupa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa oko 150 sudionika okrijepilo se hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili župnu crkvu Gospe od Otoka i Gašpinu mlinicu na rijeci Jadro te su u školskoj dvorani u organizaciji udruge Posejdon igrali izviđačke igre. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.

Drugom krugu natjecanja pristupile su sve ekipe, a na tomboli su mogli osvojiti 10 bodova koji su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa te se tako dobilo pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Oni su pristupili završnom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“ u kojem su predstavnici svih pet ekipa istovremeno pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od pola do dva boda. Na sve tri razine učenici su pokazali visoku razinu pripremljenosti i usvojenog znanja tako da je natjecanje bilo neizvjesno do samog kraja.

Predstojnik Katehetskog ureda Periš čestitao je pobjednicima i zahvalio vjeroučenicima, njihovim mentorima, domaćinima i članovima Povjerenstva. Svim ekipama podijelio je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet posebno je nagrađeno knjigama.