Budi dio naše mreže
Izbornik

Najstarija koruška redovnica slavi 105. rođendan

Koruška (IKA)

Austrijska uršulinka s. Maria Nopp, najstarija redovnica u Koruškoj, u utorak 7. prosinca proslavit će 105. rođendan sudjelovanjem na misi u samostanskoj kapelici i druženjem s nekoliko čestitara, priopćila je Biskupija Gurk.

Maria Nopp, rođena 1917. u Linzu kao treće od petoro djece, bila je već u školskoj dobi oduševljena redovništvom, a posebno su ju privukle sestre uršulinke sa svojim obrazovnim djelovanjem. „Želja služenja Bogu od početka je živjela u meni“, izjavila je sestra Maria, „zahvalna i sretna“ svojim životom. Njezin recept za dugi život predstavlja uredan redovnički život u zajednici, molitva i pouzdanje u Boga. Njezin odlazak u samostan bilo je od početka povezan sa željom „služenja Bogu i ljudima“, a uvijek pred sebe samu postavljala zadaću „živjeti zadovoljno i radosno i time biti primjer drugima“.

S. Maria još je uvijek duhom i tijelom u dobroj kondiciji, izjavila je poglavarica samostana uršulinki s. Marina Zittera. I kao 105-godišnjakinja redovito sudjeluje u samostanskom životu, primjerice na liturgijskim slavljima i zajedničkim objedima. Hobiji su joj književnost i glazba. Sestre u samostanu poznaju i vole „njezin humor, smijeh i želju da uvijek bude na raspolaganju zajednici“, rekla je s. Marina.

Maria Nopp stupila je nakon mature u učiteljskoj školi u Linzu 1938. u red uršulinki, a 1941. u Parizu je položila vječne zavjete. U Linz se vratila 1945. i ondje je predavala na školi kojom je upravljala njezina redovnička zajednica. U međuvremenu je boravila u Rimu i Bruxellesu, a 1959. preuzela je vođenje internata sestara uršulinki. Nakon zatvaranja uršulinskog samostana i pripadajućih škola u Linzu, 1968. je otišla u Klagenfurt, gdje je predavala vjeronauk, njemački jezik, slikarstvo i glazbu. Još kao 87-godišnjakinja vodila je nastavu flaute, priopćila je Biskupija Gurk.