Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon 54 godine slavljena misa na mjestu Isusova krštenja, sudjelovao i fra Andrija Majić

Jerihon (IKA)

Franjevci Kustodije Svete zemlje nakon 54 godine slavili su u nedjelju 10. siječnja misu u Qasr al-Yahudu, mjestu kraj Jerihona, gdje je prema jednoj od predaja Ivan Krstitelj krstio Isusa.

Nakon više od 50 godina Samostan sv. Ivana Krstitelja vraćen je pod upravu Kustodije Svete Zemlje odakle se za Hrvatski katolički radio javio fra Andrija Majić, đakon Hercegovačke franjevačke provincije na studiju u Jeruzalemu.

„Na nedjelju Krštenja Gospodinova mi franjevci Kustodije Svete Zemlje okupili smo se ispred Svetišta sv. Ivana Krstitelja na obali rijeke Jordan nedaleko od Jerihona kako bismo proslavili ovaj blagdan. Ova današnja proslava je jako bitna za franjevce jer prvi put nakon 1967. godine možemo slaviti misu u našem svetištu. Misi je prethodio svečani ulazak kustosa Svete Zemlje fra Francesca Pattona kojega je ispred vrata svetišta dočekao jerihonski župnik. Na misi je sudjelovao mali broj franjevaca i vjernog puka zbog epidemioloških mjera. Nakon mise svećenici koji su koncelebrirali u euharistiji potpisali su se u knjigu misnih intencija samostana. Posljednji potpis i posljednja misa koja je slavljena u franjevačkom samostanu u svetištu sv. Ivana Krstitelja bila je 8. siječnja 1967. godine“, izjavio je za HKR fra Andrija.

To mjesto, poznato pod imenom Qasr al-Yahud, odnosno „dvorac Židova“, u sjećanje na prijelaz Izraelaca preko rijeke i dolazak u Obećanu zemlju , izraelske su vlasti djelomično očistile 2000. prilikom hodočašća pape sv. Ivana Pavla II. u Svetu Zemlju, a 2011. otvoreno je za posjet hodočasnika. Tek 2018., nakon što je razminirano to mjesto, katolicima je omogućen pristup prostoru kapelice izgrađene 1935. godine. Nakon radova održavanja i sigurnosti, simboličan datum prve mise u obnovljenom svetištu bio je upravo onaj blagdana Krštenja Isusova.

Bilo je to 7. siječnja 1967. godine kada su dva svećenika posljednji put slavila svetu misu u tom svetištu i potpisala registar misa koje je fra Sergej uspio vratiti 9. kolovoza 2018. godine, ušavši u samostan nakon što je tlo tek bilo razminirano […], rekao je u propovijedi o. Patton. „Danas, nakon 54 godine i 3 dana – nastavio je – na kraju ove proslave ponovo ćemo otvoriti taj isti registar, okrenut ćemo novu stranicu i na njoj ćemo moći napisati današnji datum, svjedočeći da se ovo mjesto, koje je pretvoreno u ratno, minsko polje, vratilo u polje mira i molitve.“

U krštenju na Jordanu Isus se ne uranja samo u vode rijeke, već u našu ljudskost, u naše slabosti, teškoće i patnje. On, Svetac koji ne poznaje grijeh, uranja u naš grijeh i preuzima ga na sebe sa svime što nas čini nesposobnima živjeti kao djeca Božja. Započinje svoje javno djelovanje, a gdje počinje Isusovo djelovanje, tamo započinje i navještaj našeg spasenja!, objasnio je otac Patton te je istaknuo poruku nade koju predstavlja svetište na Jordanu koje ne označava samo Isusovo krštenje, već i njegovu žrtvu pomirenja. To je mjesto koje čuva i sačuvat će ožiljke od rana koje su mu nanesene prije više od 50 godina, ali koje će istovremeno, nadajmo se, postati znak mogućeg mira, pomirenja i obnove naroda, koji dolazi ujediniti ne samo dvije obale te svete rijeke i narode koji tu žive već i čitavo čovječanstvo.

Među 50-ak osoba bio je i apostolski nuncij u Izraelu te apostolski delegat u Jeruzalemu i Palestini nadbiskup Leopoldo Girelli.

Otac Francesco Patton javno je zahvalio i izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu jer je snažno zagovarao povratak tih Svetih mjesta Crkvama. Nakon kađenja i simboličnog potpisivanja knjige svetišta, franjevci su krenuli u procesiji na molitvu na drugi oltar u vlasništvu franjevaca, a zatim su se preselili na obalu Jordana gdje je kustos Svete zemlje simboličnom gestom skinuo sandale i umočio noge u rijeku.

Proslava spomena na Krštenje Isusovo na obalama rijeke Jordan traje od 6. stoljeća, a franjevci Kustodije Svete zemlje odlazili su tamo na hodočašće svake godine barem od 1641. Svetište je djelomično obnovljeno 2011. te od tada franjevci tamo slave blagdan Krštenja Isusova krsteći nekoliko djece tijekom mise na otvorenom. Prije zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, svake je godine to mjesto posjećivale su tisuće ljudi; prema podatcima izraelskih vlasti 650 tisuća u 2017. i 720 tisuća u 2018. godini. Također, izraelske vlasti imaju daljnje planove za budući razvoj i obnovu svetišta na Jordanu, poput proširenja samog svetišta i njegovih sadržaja, omogućenja pristupa osobama s invaliditetom, ali i podizanja razine vode i poboljšanja kvalitete rijeke Jordan, objavio je Vatican News.