Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Zemlja: Nakon 54 godine misa na mjestu Isusova krštenja

Jerihon (IKA)

Franjevci Kustodije Svete Zemlje moći će na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 10. siječnja, slaviti misu u Qasr al-Yahudu, mjestu kraj Jerihona, gdje je prema jednoj od predaja Ivan Krstitelj krstio Isusa, objavio je Vatican News.

Franjevci u Qasr al-Yahud na obali rijeke Jordana hodočaste jednom godišnje barem od 1641. No, od šestodnevnog rata 1967. godine mjesto Isusova krštenja bilo je zatvoreno za hodočasnike i turiste. Područje od 55 hektara pretvoreno je u minsko polje i vojnu zonu. Nakratko je mali dio bio otvoren 2000. povodom jubilejskog hodočašća sv. Ivana Pavla II., ali je nakon Druge Intifade ponovno zatvoren.

Posljednjih godina provodila se dugotrajna operacija razminiranja na cijelom području Qasr al-Yahuda. Uz suglasnost izraelskih i palestinskih vlasti, uklonjeno je najmanje 4 tisuće mina. Nakon više od 50 godina, crkva sv. Ivana Krstitelja vraćena je pod upravu Kustodije Svete Zemlje.

Na nedjelju Krštenja Gospodinova program koji organiziraju franjevci počet će u 9 sati, a zbog epidemioloških mjera sudjelovat će pedesetak ljudi. Među njima će biti i konzuli Belgije, Francuske, Italije i Španjolske. Po dolasku na mjesto, uslijedit će procesija i svečana misa. Misu će predslaviti kustos Kustodije Svete Zemlje fra Francesco Patton, a suslavit će i apostolski delegat za Jeruzalem i Palestinu Leopoldo Girelli. Nakon slavlja hodočastit će se na Brdo Iskušenja.

Fra Ibrahim Faltas za Vatikanski radio rekao je da će sutrašnji dan i proslava biti veliki. „Povijesni dan za franjevce koji nikad nisu zaboravili Sveta mjesta, čak ni kada im je zbog rata ili iz drugih razloga neko od njih bilo oduzeto. Tako je i s mjestom krštenja, rekao je fra Ibrahim. Napomenuo je da su franjevci samostan počeli graditi nakon kupnje zemljišta 1920. godine.

„Ne možete zamisliti našu radost, radost svih fratara Kustodije Svete Zemlje“, rekao je , dodavši da je za njih uistinu najveća radost vratiti se u samostan toliko drag njihovim srcima. „Kao i za sve fratre koji su dali život za ova Sveta mjesta. Mislim da će i oni u nebu biti sretni videći da je ovaj samostan vraćen Kustodiji“, kazao je.

Fra Ibrahim osvrnuo se i na značenje toga događaja za šire područje. „Za Bliski istok to znači da nikad ne smijemo gubiti nadu. Nitko nije mislio da bi ovaj samostan mogao biti vraćen našoj Kustodiji.“ Dodao je da je uvjeren da će u cijeloj Svetoj Zemlji jednoga dana zavladati mir. Stoga treba raditi, kako je rekao, sa „živim kamenjem“ Svete Zemlje, tj. s ljudima, dajući im nadu i ohrabrujući ih da ostaju na Svetim mjestima. Izrazio je također nadu da će im se što skorije ponovno povjeriti i čuvanje samostana Posljednje večere.

Osim samostana sv. Ivana Krstitelja koji je vraćen prije tri mjeseca, Kustodiji su vraćeni i samostan i učilište u Alepu, objavio je Vatican News.