Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi proslavljena u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

Svečanom euharistijom koju je na treću nedjelju kroz godinu, 26. siječnja, u bjelovarskoj katedrali Sv. Terezije Avilske predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak proslavljena je Nedjelja Božje riječi.

U ispunjenoj katedrali biskup je u uvodu u euharistijsko slavlje izrazio radost što se te nedjelje poseban naglasak stavlja na Božju riječ iz koje kršćani crpe poticaj i snagu za nasljedovanje Krista, vječne Riječi Očeve. „Stoga je važno otvoriti ne samo uši, nego i srce i pamet da bismo doista tu Riječ ugradili u svoje živote i da nam ona bude temelj za kršćansko djelovanje. Na posebnom je mjestu danas svečani evanđelistar iz kojega se naviješta evanđelje, Božja riječ i kojim se blagoslivlje narod. Neka danas i naša srca budu posebna mjesta gdje će navještena riječ pronaći plodno tlo“, potaknuo je biskup.

Božji je narod u sakramentu ispovijedi pomirivao župni vikar Josip Benko, dok su u koncelebraciji uz biskupa bili župni vikar Luka Premelč i župnik katedralne župe Branko Fresl.

U propovijedi je biskup istaknuo: „Riječ ima posebnu važnost za ljude. Riječ i govor sredstvo su sporazumijevanja. Riječju ili govorom možemo izreći ono što osjećamo, mislimo. Riječ stoga otkriva i sakriva čovjeka. Otkriva ga dok je istinita, iskrena, autentična. Sakriva čovjeka dok je ta riječ prijetvorna, lažna i neautentična. Bog je istinski autentičan i kad progovara, obećava tada iza te riječi stoji On. Riječ zapravo otkriva Boga i Božju intimu. Kad nam je Bog u Kristu progovorio pokazao nam je da je Riječ mjerilo i putokaz. U Kristu je vječna Riječ tijelom postala, donijela svjetlo, kako nam otkriva prvo čitanje. Ako nam Božja riječ donosi svjetlo u naše živote, želimo li je iznova otkrivati i osluškivati? Danas se često izgovaramo kako nemamo vremena, pa tako nemamo vremena ni otvoriti Sveto pismo. No, istodobno imamo snage, vremena, volje utrošiti vrijeme na nešto što nas ne ispunja, ne izgrađuje, ne donosi mir, ne čini boljima. Neka nam ovaj dan, ovaj blagdan koji je papa Franjo uveo za cijelu Crkvu Božju, bude poticaj više vremena provesti s Božjom riječi, otvoriti je, čitati, osluškivati je, razmišljati i po njoj živjeti. Ona je neizmjerno bogatstvo, izvor poticaja, ona nas kršćane izgrađuje, daje snagu, ozdravlja, zato jer je živa. Potiče nas da i naša riječ bude iskrena, istinita, neprijetvorna, ona koja će povezivati ljude. Premda se mnogo sredstava utroši da bismo saznali kako to životinje komuniciraju među sobom, trebali bismo mi kršćani biti pokretač i snaga zdrave i žive komunikacije među ljudima, otkrivajući kako to mi ljudi možemo bolje međusobno razumjeti jedni druge i bolje komunicirati. A to možemo jer učimo iz Božje riječi. I mi smo poput Isusovih učenika pozvani biti ‘ribarima ljudi’, onima koji će nahranjeni Riječju, autentičnim življenjem i otvorenošću izgrađivati naše zajednice i biti svjetlo svakom čovjeku“. Svečanu euharistiju animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem mo Ivane Matkov.