Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedostupnost vatikanske mrežne stranice zbog „nepravilnih pokušaja pristupa”

Vatikan (IKA)

Tehnička istraga bila je u tijeku 30. studenog zbog neuobičajenih pokušaja pristupa službenoj internetskoj stranici Vatikana, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice, a prenijela HINA.

U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih mrežnih stranica bilo nedostupno nekoliko sati, a službena stranica vatican.va bila je nedostupna do sredine večeri. Ista je stranica 1. prosinca u prijepodnevnim satima bila dostupna na naslovnoj stranici, dok je pristup pojedinim sadržajima onemogućen.

HINA prenosi kako ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andrii Juraš na svojem Twitter računu tvrdi da je riječ o ruskom kibernetičkom napadu. „Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge mrežne stranice različitih struktura Rimske kurije postale su nedostupne!”, napisao je Juraš.

Navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje „ogorčenje” nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini. U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o „okrutnosti” s kojom se Ukrajina suočava s ruskom ofenzivom, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.

Tiskovni ured Svete Stolice, pak, nije precizirao uzroke tehničkih poteškoća.

Ključne riječi:
papa Franjo Sveta Stolica Vatikan