Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva protjerala sestre misionarke ljubavi

Coronado (IKA)

Redovnice Družbe misionarki ljubavi, koju je utemeljila sv. Majka Terezija, otišle su 6. srpnja u Kostariku, nakon što je vlada Nikaragve zabranila njihovu družbu u toj zemlji, zajedno s drugim dobrotvornim i civilnim organizacijama, objavio je BBC a prenosi Nedjelja.

Redovnice su napustile Nikaragvu nakon što je njihovoj organizaciji oduzet pravni status. Lokalni mediji navode da je 18 časnih sestara odvezeno do granice u autobusu u pratnji dužnosnika za migracije i policajaca. Dalje su pješice prešle u susjednu Kostariku, prenosi BBC. Reuters izvještava da su sestre potom primljene u Coronadu gdje im je iskazana dobrodošlica. Po dolasku su slavile svetu misu.

Družba misionarki ljubavi ukinuta je među posljednjima u okviru slamanja svih za koje se smatra da se protive nikaragvanskom predsjedniku Danielu Ortegi.

Pod krinkom financijske transparentnosti

Katolička Crkva je otvoreno govorila o kršenjima ljudskih prava u Nikaragvi.

Družbi je parlament Nikaragve, u kojem članovi Sandinističke stranke predsjednika Ortege imaju većinu, 28. lipnja oduzeo pravni status.

Redovnice su u toj zemlji bile prisutne od 1988. te su radile s najsiromašnijima među siromasima, vodile su dječje jaslice, dom za zlostavljane i napuštene djevojčice i starački dom.

Vladin odjel koji nadzire nevladine organizacije optužio ih je da „ne ispunjavaju svoje obveze“ prijavljivanja porijekla sredstava.

Više od 200 organizacija zatvoreno je u Nikaragvi od 2018. zbog navodnog kršenja strogih novih zakona o financiranju.

Među zatvorenima su Nikaragvanska jezična akademija, te medicinska dobrotvorna organizacija koja pruža operacije za djecu s rascijepljenim nepcem.

Na meti zbog podrške studentima

Napetost između vlade Daniela Ortege i Katoličke Crkve velika je otkako je svećenstvo štitilo studente koji su prosvjedovali protiv predsjednika Ortege tijekom vala protuvladinih prosvjeda 2018. godine.

Godine 2019., pomoćni biskup Manague mons. Silvio Báez, morao je napustiti zemlju nakon što je primio nekoliko prijetnji smrću.

U ožujku 2022. vlada je protjerala apostolskog nuncija. Taj potez Vatikan je nazvao „neopravdanom jednostranom mjerom“.

Sam predsjednik Ortega optužio je katoličke svećenike da su „pučisti“ te ih je nazvao „đavlima u mantijama“. Inače, 76-godišnjem predsjedniku to je četvrti uzastopni mandat nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2021. koji su naširoko osuđivani kao lažni.

Foto: Priest Sunil Kumar/REUTERS // misionarke ljubavi stigle u Kostariku nakon progona iz Nikaragve