Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva: zabrana križnih putova, optužbe protiv Vatikana i odlazak časnih sestara

Managua (IKA)

Progon Crkve u Nikaragvi nastavlja se vladinom zabranom tradicionalnih javnih procesija križnih putova o čemu su izvijestili lokalni mediji 23. i 24. veljače, u tjednu kada je predsjednik Daniel Ortega optužio Svetu Stolicu da je mafijaška organizacija. Nakon toga, 27. veljače redovnice trapistkinje objavile su da napuštaju zemlju, prenosi CNA.

Sandinistički režim na čelu s predsjednikom Ortegom nastavlja s progonom Crkve. Nakon protjerivanja, zatvaranja, osuđivanja i oduzimanja državljanstva kojih su mete bili biskupi, svećenici i redovničke zajednice, vlada je zabranila javne procesije križnih putova koje se tradicionalno održavaju tijekom korizme i na Veliki petak.

O. Winder Morales iz biskupije Granada rekao je da će se križni put koji tradicionalno održavaju na korizmene petke smjeti moliti samo oko katedrale.

Izvor iz glavnog grada Manague izvještava da su ih „vlasti na Pepelnicu nakon mise došle obavijestiti da zbog sigurnosnih razloga nemaju dozvolu za održavanja križnog puta“.

U objavljenom transkriptu zvučnog zapisa koji se pripisuje biskupu Leóna Renéu Sándigu dane su upute svećenicima kako bi se ta pobožnost trebala održavati.

Vlasti „su već mnogima rekle da se križni put smije održavati samo unutar ili u dvorištu crkve“, ali drugi o tomu još nisu obaviješteni. „Stoga je preporučljivo i bolje da svi molimo križni put u crkvi ili dvorištu da tako zadržimo zajedništvo te stoga što bi drugim to moglo biti rečeno kasnije ili bi mogli zaboraviti ili ne poslušati“, dodaje se.

„Mislim da su ovo vremena kada možemo snažno internalizirati ove prekrasne slike Gospodina na putu prema Kalvariji i intenzivno ih živjeti“, zaključuje se.

Mons. Sándigo je jedini nikaragvanski biskup koji je glasovao na izborima 2021. koje su vođe mnogih zemalja opisali kao „farsu“ kojom je Ortega ostao na vlasti dobivši 75 % glasova dok je sedmero protukandidata bilo u zatvoru.

Pomoćni biskup nadbiskupije Managua Silvio Báez koji je u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama komentirao je vladinu zabranu. „Ono što neće moći zabraniti jest očitovanje pobjede Raspetoga u svakom činu solidarnosti, u svakoj bitci za istinu i pravdu i u svakom naporu za obranu dostojanstva ljudi“, poručio je.

Na prvi korizmeni petak u korizmenim procesijama okupile su se stotine vjernika. Nadbiskupija Managua objavila je da je, kao i svake godine, u pobožnosti sudjelovao i kardinal Leopoldo Brenes. Na objavljenim fotografijama vidi se da su križni putovi u nekim župama održani i na ulicama, prenosi CNA.

U tjednu u kojem je donesena zabrana, odnose između sandinističkog režima i Crkve dodatno je zaoštrio predsjednik Ortega. U govoru na obilježavanju 89. obljetnice ubojstva Augusta Sandina, 21. veljače, optužio je hijerarhiju za „gnusne zločine i zlodjela“ te za potporu diktatoru Somozi koji je svrgnut sandinističkom revolucijom 1979. U obraćanju narodu Ortega je optužio papinstvo da je podupiralo Benita Mussolinija, a Vatikan da je „mafijaška organizacija“. „Ne vjerujem u pape ni kraljeve: tko bira papu?“, upitao je. „Ako želimo govoriti o demokraciji, ljudi bi najprije trebali birati svećenike i biskupe, a „čak bi i papa“ trebao biti „izabran izravnim glasovanjem, a ne od strane organizirane mafije u Vatikanu“, rekao je Ortega.

U govoru nije spomenuo 222 izgnanika ni osuđivanje biskupa Matagalpe mons. Rolanda Joséa Álvareza Lagosa na 26-godišnju zatvorsku kaznu.

Ortegin govor uslijedio je nakon što je papa Franjo 12. veljače nakon molitve Angelusa uputio apel za biskupa Álvareza i izgnanike, izvještava Družina.

Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cendih) pozvao je na hitno oslobađanje „nepravedno pritvorenog“ biskupa. Također je izvijestio nema o njemu nikakvih novosti otkako je odveden u zatvor La Modelo gdje su mu zabranjeni posjete. Kako su naveli iz Cendiha, biskupov je život ugrožen.

Sestre trapistkinje su, pak, 27. veljače na svojoj Facebook stranici objavile da napuštaju Nikaragvu. Ondje su stigle 2001. godine iz Argentine. U priopćenju se navodi da zemlju napuštaju dragovoljno. Među razlozima, sestre su navele izostanak kandidatica i stariju dob nekoliko sestara.

„Uvijek ćemo ostati ujedinjene u molitvi, prijateljstvu i ljubavi koju nam je Gospodin darovao tijekom ove 22 godine“, poručile su trapistkinje. Njihovo novo odredište je Panama. Samostan Marije mira predale su biskupiji Juigalpa koja to još nije službeno objavila.

Redovnice nisu ništa napisale o njihovom boravišnom statusu u Nikaragvi, iako je Glavno ravnateljstvo za migracije i strance, u posljednja dva tjedna, pozvalo strane misionare i članove redovničkih zajednica na saslušanje zbog novih uvjeta za ostanak u zemlji koji se na njih odnose, piše CNA.