Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragvanski biskupi zahvalili CELAM-u za blizinu

Jinotega (IKA)

Predsjednik Nikaragvanske biskupske konferencije (CEN) biskup Jinotege mons. Carlos Enrique Herrera Gutiérrez, uputio je 9. kolovoza pismo predsjedniku Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM) mons. Miguelu Cabrejosu Vidarteu, izražavajući zahvalnost za bratstvo koje su biskupi iskazali mjesnoj Crkvi u teškoj situaciji napetosti.

Biskupi CEN-a zahvalni su za izraze bratstva i solidarnosti koje je predsjedništvo CELAM-a izrazilo prema nikaragvanskoj Crkvi u ovim teškim vremenima, posebno za biskupa Matagalpe mons. Rolanda Joséa Álvareza Lagosa komu je od 4. kolovoza policija zabranila izlazak iz biskupske rezidencije uslijed njegove kritike na vladino zatvaranje katoličkih radiopostaja.

Sam biskup Álvarez obratio se jučer putem videoveze, predvodeći molitvu krunice u biskupskoj rezidenciji. Biskup je prikazao molitvu krunice na sve nakane koje su mu tijekom posljednjih dana razni ljudi povjeravali. „Hvala i vama na željama prijateljstva, ljubavi, dobrote, milosrđa s nama“, rekao je, pozivajući Božji narod na zajedničku molitvu. Biskup Álvarez i njegovi suradnici zadržani su više od tjedan dana u rezidenciji. „Hvala vam za vaša pisma, za vaše male poruke i povjerimo se Presvetoj Djevici da uvijek bude zagovornica pred svojim ljubljenim Sinom Isusom Kristom“, dodao je.

tweetu objavljenom 12. kolovoza, mons. Álvarez je napisao: „U Božjim smo rukama. Želimo vršiti Njegovu Volju i sve za Njegovu slavu. Amen.“

Kako javljaju mjesne agencije, 11. kolovoza je i svećeniku Aníbalu Manzanaresu zabranjeno napuštanje župne crkve svetoga Josipa, koja se nalazi u Općini Terraboni, na sjeveru departmana Matagalpe. „Moji dobri prijatelji i braćo, samo vas obavještavam da me je policija jutros obavijestila da nemam dopuštenje za izlazak, ne mogu izaći na ulicu, na procesije, na aktivnosti izvan župne crkve, stoga mislim da me promatraju“, rekao je vlč. Manzanares u snimljenoj poruci koju je u četvrtak podijelio na svojim društvenim mrežama.

Crkva u Nikaragvi obilježila je 11. kolovoza Dan molitve i euharistijskog klanjanja u župama diljem zemlje, u sklopu Nacionalnog marijanskog kongresa koji se održava od 7. do 15. kolovoza.

U kontekstu političke krize koje doživljava zemlja, biskupske konferencije diljem Latinske Amerike i na Karibima podigle su svoj glas da bi pokazale da narod Nikaragve nije sam u tom teškom kontekstu i izrazile su svoju solidarnost i blizinu, objavio je Vatican News.