Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi razgovarali s papom Franjom

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u četvrtak 17. studenoga 2022. tijekom posjeta „ad limina apostolorum“ razgovarao s biskupima Njemačke biskupske konferencije (DBK), izvijestili su Vatican News i Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Tijekom razgovora koji je trajao dulje negoli je planirano izminijenile su se različite teme, uključujući „aspekte sinodalnog puta Crkve u Njemačkoj i sinodalnog procesa u cijelom svijetu“.

Susret, koji je trajao oko dva sata, sudionici su opisali kao živahan, otvoren i srdačan, priopćeno je iz Njemačke biskupske konferencije. Bila je to „otvorena rasprava, u kojoj su biskupi mogli postavljati svoja pitanja i teme, a Papa je pojedinačno odgovarao“. Za razliku od ostalih razgovora tijekom petodnevnog posjeta Ad limina, prevođenje nije bilo simultano, već sekvencijalno, što su učinili djelatnici Državnog tajništva. Za razliku od većine ovotjednih susreta koji su se održavali u dvorani nekoliko metara od Vatikana, Papin prijem biskupa održan je u dvorani Apostolske palače.

Biskupska konferencija navodi da je ova duga razmjena uključivala „razmatranja o pastoralu u promjenjivim vremenima“, „samorazumijevanje svećeničke i biskupske službe“ te ulogu laika u Crkvi. Biskupi su izvijestili o svojim iskustvima u (nad)biskupijama i djelovanju Crkve u svijetu. Kao i u prethodnim razgovorima s Dikasterijem za evangelizaciju, raspravljalo se i o tome kako uspješno naviještati kršćansku poruku u svijetu koji se sve više otuđuje od Crkve i njezinih tradicija. Postavljeno je i pitanje rata i mira s obzirom na situaciju u istočnoj Europi.

Nadalje, raspravljalo se o „aspektima sinodalnog puta Crkve u Njemačkoj i sinodalnog procesa u svijetu“. Reformske ideje sinodalnog puta u Njemačkoj bit će također tema željno iščekivanog susreta biskupa s Papom i čelnicima najvažnijih kurijalnih dikasterija u petak 18. studenoga. Takav „međudikasterijski susret“, kako se to naziva u vatikanskom rječniku, rijetka je iznimka u redovitim pohodima ad limina biskupa neke zemlje. Očekuje se da će, kao i na susretima u pojedinim dikasterijima, najprije biti poduži uvod nekoliko izvjestitelja iz Njemačke biskupske konferencije. Na njih tada mogu odgovoriti predstavnici kurije i, ako je potrebno, Papa. Prema najavama iz Vatikana, ovaj neuobičajeni format razgovora moderirat će državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin.

Nakon susreta s Papom, oko 50 biskupa u četvrtak poslijepodne bilo je na ručku u knjižnici Papinskog instituta za njemačko govorno područje Santa Maria dell’Anima u središtu starog grada Rima, u blizini Piazza Navona. Potom je zakazan sastanak s vatikanskim Dikasterijem za bogoštovlje na čelu s engleskim kardinalom Arthurom Rocheom. Navečer je u bazilici svetog Pavla izvan zidina bila misa s propovijedi kardinala Reinharda Marxa iz Münchena.