Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi u pohodu ad limina apostolorum

Vatikan (IKA)

Njemački biskupi, predvođeni predsjednikom Njemačke biskupske konferencije (DBK) biskupom Limburga Georgom Bätzingom, borave u Vatikanu u pohodu „ad limina apostolorum“.

Biskup Bätzing izjavio je uoči pohoda kako se nada da će sastanci u Vatikanu umanjiti zabrinutost oko kontroverznog Sinodalnog puta (Synodale Weg) u zemlji i riješiti “nedostatno razumijevanje našeg procesa u Rimu”.

Međutim, skupina istaknutih njemačkih katolika laika, okupljenih u Neuer Anfang (Novi početak), vidi stvari sasvim drugačije. Duboko su zabrinuti što Sinodalni put odbija crkveno učenje o spolnom moralu, hijerarhijsku strukturu upravljanja Crkvom i isključivo muško svećeništvo, te se trude obraniti crkvena učenja koja su se našla na udaru Sinodalnog puta, objavio je National Catholic Register.

Članovi skupine pozvali su papu Franju da se izravno pozabavi prijedlozima Sinodalnog puta tijekom svojih susreta s njemačkim biskupima i da razjasni opasnost koju oni predstavljaju za budućnost Crkve u Njemačkoj i sveopće Crkve. Također su pokrenuli “ofenzivu transparentnosti” koja detaljno iznosi konkretne prijedloge koji su prihvaćeni na njemačkoj sinodskoj skupštini, tako da čelni ljudi u Crkvi steknu jasniju predodžbu o sinodalnim procedurama od one koju se nudi u medijskim izvješćima.