Budi dio naše mreže
Izbornik

Nove pošiljke Hrvatskoga Caritasa stigle u Ukrajinu

Jablonica/ Kamenec Podolski (IKA)

Dvije pošiljke humanitarne pomoći, koje je potkraj prošlog tjedna Hrvatski Caritas uputio u Ukrajinu, u ponedjeljak 3. listopada pretovarene su u Lavovu, a u utorak 4. listopada stigle su do dvaju centara ukrajinskoga Caritasa „Spes“ u Jablonici i Kamenecu Podolskom, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Caritasovim djelatnicima i volonterima podijelit će pošiljke humanitarne pomoći prognanicama iz južnog i istočnog dijela Ukrajine koji su sigurnost i zaštitu potražili na jugozapadu zemlje. U srijedu 5. listopada će znatan dio donacije smrznutih orada i brancina, koje je za potrebe ratnih stradalnika u Ukrajini darovao zadarski „Cromaris“, stići na svoje krajnje odredište u Harkiv na krajnjem istoku Ukrajine, područje u neposrednoj blizini istočne bojišnice.

Caritas „Spes“ upozorio je nedavno na osobitu potrebu za proizvodima bez laktoze i glutena, kao i na povećanu potrebu za dječjom hranom, dječjim pelenama i pelenama za odrasle. Također, s dolaskom hladnijeg vremena rastu i potrebe za dekama, agregatima i pećima te toplom obućom i odjećom. Dopremi humanitarne pomoći u Ukrajinu ne pogoduje rast cijena energenata te, posljedično, ni znatno povećanje troškova prijevoza, koji su se od izbijanja rata potkraj veljače do danas gotovo učetverostručili.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svim hrvatskim tvrtkama koje su, poput „Dukata“, „VM2“ i „Vindije“ u ovom posljednjem transportu, darovale svoje proizvode te, uz darove hrvatskih građana, omogućili konkretnu i učinkovitu pomoć pojedincima i obiteljima koji su pred ratnim razaranjima i gubicima najdražih osoba diljem Ukrajine morali postati ovisni o tuđoj dobrohotnosti i darežljivosti ,poručili su iz Hrvatskoga Caritasa.