Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Prvi ovogodišnji broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 9. siječnja otvara se Papinim pozivom na »pobjedu nad demografskom zimom«.

Papin poziv upućen je na blagdan Svete Obitelji u posebnom pismu supružnicima diljem svijeta u povodu Godine obitelji. Posebno je zanimljiv drugi dio pisma u kojem se Sveti Otac osvrnuo na iskustvo mnogih obitelji za vrijeme pandemije, kad je »produljeno vrijeme zajedničkoga boravka«, što je Papa opisao kao »jedinstvenu prigodu za njegovanje dijaloga u obitelji«.

Glavni urednik Branimir Stanić u komentaru piše o novogodišnjoj gramatici. »Pred Hrvatskom se nalazi zahtjevna godina koja osim što ne dolazi čista od dugova iz prethodnih godina, dobiva nove izazove, pogotovo preko istaknutih strateških ciljeva – ulaska u schengenski prostor i u eurozonu. Ostvarenje tih dvaju ciljeva međutim ne treba uzeti zdravo za gotovo, kao da će se u njih jednostavno uskočiti.«, piše Stanić te dodaje: »Slikovito rečeno, problem je što i u političkom govoru i političkom vođenju u Hrvatskoj preteže gramatički oblik futura I. kojim se u hrvatskom jeziku jednostavno može izreći ono što se želi ostvariti u budućnosti, a premalo se rabi futur II. koji je za život građana možda i važniji.«

Uz 40. godišnjicu smrti kardinala Franje Šepera svoja promišljanja o tom duhovnom i intelektualnom velikanu za čitatelje Glasa Koncila podijelili su dr. Josip Kajinić i dr. Daniel Miščin koji su objavili zapažene radove o kardinalu Šeperu. »Iako je vršio brojne vrlo visoke dužnosti, iza kardinala Šepera nema kontroverza i problematičnih pitanja, što je već samo po sebi iznimna činjenica«, objašnjava dr. Josip Kajinić.

Ususret 62. teološko-pastoralnom tjednu koji će se događati u Zagrebu od 25. do 27. siječnja s temom preobrazbe svećeništva u promjeni epohe napravljeni su intervjui s većinom predavača u kojima su oni svoje teme povezivali i u kontekstu sinodskoga puta Crkve. U rubrici »Intervju« donose se izvadci iz razgovora s 14 predavača koji među ostalim govore o važnosti formacije svećeničkoga poziva, svećeništvu u izazovima postmoderne, ulozi svećenika u životu i poslanju Crkve te ženama u dušobrižništvu…

Kako steći vrline naslov je nove rubrike u kojoj će hrvatski redovnik i psiholog fra Šimun Šito Ćorić, autor uspješnice »Kako uspješno kvariti međuljudske odnose«, donositi recepte da u čovjeku i odnosima zažive vrline. Prvi tekst u nizu naglašava da je uz intelektualni, nezaobilazan i moralni razvoj.

Uz prvi ovogodišnji broj Glasa Koncila dolazi i prvi broj mjesečnoga magazina »Prilika« koji raspravlja o mjeri roditelj odgojitelj. Rubrika »Ekologija« tematizira program cjeloživotnoga učenja o zaštiti Zemlje kao zajedničkoga doma, a »Psihologija« odgovara na pitanje postoje li lakši putovi i prečice do sreće. Knjiga »Neostvarena sloboda« fra Ante Vučkovića u fokusu je rubrike »Književnost« dok rubrika »Glazba« raspravlja o »sudcima prošlosti«. Razigrani i raspjevani Božić u Hrvatskoj, koji je unatoč »četvrtomu valu« pandemije poput pravoga vala dodirnuo svaki kutak Lijepe Naše, tema je fotoreportaže.