Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj godišnjaka „Vrilo“

Otočac (IKA)

Župa Presvetog Trojstva u Otočcu izdala je novi broj godišnjaka župa Otočkog dekanata „Vrilo“, za 2022. godinu.

Godišnjak „Vrilo“ je ove godine izišao 18. put. S novim brojem, uključujući i dva broja glasila „Vrilo“, tiskano je ukupno 20 brojeva. Urednik časopisa je župnik Otočca i Dabra i otočki dekan mons. mr. Tomislav Šporčić, a izdavač Župa Presvetog Trojstva iz Otočca.

Na naslovnici je fotografija župne crkve Blažene Djevice Marije od Karmela u Kuterevu, a poleđina je okoliš župne crkve u Kuterevu.

Novi broj ima 287 stranica A5 formata. Sadrži kroniku crkvenih zbivanja u župama Otočkog dekanata, a također je važna kronika kulturnih i društvenih zbivanja Gackoga kraja.

Nakon uvodnika mons. Šporčića, slijedi božićna poruka gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića te rimokatolički kalendar s godišnjakom u kojem je uz svaki mjesec dan prostor enciklikama sv. Pavla VI., sv. Ivana Pavla II. i pape Franje te knjigama sv. Ivana Pavla II. i pape Franje.

Gospićko-senjska biskupija počela je sinodu pastira crkve i Božjeg naroda, u čemu je izviješteno pod u rubrici „Sinoda – nova nada dijaloga“. Slijedi rubrika „Dobro je znati“ s iscrpnim podacima o blagdanima u Hrvatskoj, astronomskim i statističkim podacima, Katoličkoj Crkvi u Hrvata, te tijelima i službama Gospićko-senjske biskupije.

Slijedi serijal „Radost ljubavi u obitelji“ na HKR-u u Godini „Obitelj Amoris Laetitia“. Tu je i rubrika „Biskupijski pastoralni susreti“ s proljetnom sjednicom prezbiterskog vijeća, hodočašćem svećenika Gospićko-senjske biskupije Gospi od Čudesa, godišnjom sjednicom kanonika kaptola „Sveta Marija“, jesenskom sjednicom Prezbiterskog vijeća i Skupštinom svećenika Gospićko-senjske biskupije.

Slijede vijesti iz župa Otočkog dekanata, pa rubrike „Mladi za mlade“, „U susret s ljudima i krajem“, te emocionalni i literarni oproštaj od biskupa Mile Bogovića.

Novi broj donosi i biografiju vlč. Juraja Ibela (1853. – 1924.), otočkog župnika, dekana, opata i začasnog kanonika Kaptola senjsko-modruškog.

Slijedi rubrika sjećanja: Jakov Bobinac – zaboravljeni učitelj i prof. Slavko Barčić. U rubrici „Marijinim stopama – putovima Frankopana Ličko-senjske i Karlovačke županije“ je razmišljanje jednog zaljubljenika u hrvatsku vjersku i kulturnu baštinu.

Slijedi reportaža o Milanu Krznariću i Stipi Piršljinu biciklom od Otočca do Rumunjske. Na samom kraju je rubrika iz tiska: „Koronameron u doba korone“ autora Milana Kranjčevića te „Kulturni krajobrazi Gacke: Prilozi arheološkoj topografiji Otočca“.