Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Kane: Hoće li Biskupska sinoda zbližiti ili još više podijeliti Crkvu?

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Kane za listopad 2023., a istaknuta tema je Biskupska sinoda.

U prvom planu listopadske Kane nalazi se aktualna Biskupska sinoda, događaj gdje svi biskupi u hijerarhijskom zajedništvu participiraju u brizi za univerzalnu Crkvu. Papa Franjo joj na neki način širi okvire, no javljaju se i podjele i sumnje, pa i unutar samog Biskupskog kolegija, u sinodalni proces.

Rasprave među sinodskim ocima su u tijeku te će oko 400 patrijarha, kardinala, biskupa, svećenika, redovnika, teologa, žena i muškaraca sudjelovati na plenarnim zasjedanjima.

Zajedništvo i dijalog dva su koncilska stupa koje sinodalnost ima u temelju, a u njih je čvrsto vjerovao teolog i suosnivač Kršćanske sadašnjosti Tomislav Janko Šagi-Bunić. O njegovoj 100. obljetnici rođenja, održat će se međunarodni znanstveni simpozij 20. i 21. listopada u Zagrebu.

U svojoj kolumni pod naslovom „Hoće li Biskupska sinoda zbližiti ili još više podijeliti Crkvu?“, Stjepan Baloban piše da je jedno od temeljnih pitanja proces donošenja odluka i pitanje vlasti u Crkvi. Hoće li Sinoda zbližiti ili još više podijeliti Crkvu, ovisit će, po Balobanu, o tome u kojoj će se mjeri stvoriti konsenzus oko donošenja odluka na svim crkvenim razinama.

Listopadska Kana donosi izvještaj o proslavi 25. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca održane u subotu 2. listopada na Mariji Bistrici, kao i izvještaj o posjetu zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše Kršćanskoj sadašnjosti.

U novom broju pročitajte još: intervju s misionarom don Gabrijelom Jukićem, koji djeluje u Ugandi i svakodnevno se susreće s ljudima kojima je glad životni suputnik; razmišljanje Saše Horvata koji je posjetio crkvu sv. Jakova u belgijskom Gentu, u kojoj djeluje aktivna zajednica vjernika, ali i kafić te zaključuje da crkva nije mjesto za to; u kolumni Stanka Uršića čitajte o katalogu propasti, u kojoj on tematizira demografsko propadanje i njegove trenutne (između ostalog i ekonomske) posljedice.

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za 22 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili elzdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno.