Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij Nikola Eterović pozvao njemačke biskupe da promijene perspektivu

Augsburg (IKA)

Papinski nuncij u Njemačkoj pozvao je biskupe te zemlje na temeljnu promjenu perspektive. Nuncij Nikola Eterović se u ponedjeljak 19. veljače, u pozdravu na početku redovnog proljetnog zasjedanja biskupa u Augsburgu, pozvao na citat pape Franje, da je „važno ne zauzeti zatvoren stav, već 'ići van' širiti i nositi kršćansku poruku u svim područjima“, izvijestila je KNA.

Nadalje je naglasio: „Crkva koja se uglavnom bavi sama sobom pati od usredotočenosti na sebe. Crkva je, s druge strane, poslanje.“ To je potrebnije nego ikad s obzirom na rasprostranjeno neznanje o kršćanskoj vjeri u Njemačkoj.

Nadbiskup Eterović još je jednom podsjetio na pismo koje je papa Franjo 2019. godine uputio svim katolicima u Njemačkoj, a koje je, prema Papinom mišljenju, do danas dobilo premalo pažnje. U tom se pismu riječ „evangelizacija“ (navještaj Radosne vijesti) pojavljuje 15 puta, a riječ „radost“ deset puta, naglasio je nuncij.

Mons. Eterović nije izričito komentirao aktualnu raspravu oko novog pisma trojice kardinala iz Vatikana koje je upućeno njemačkim biskupima. U pismu su kardinali Parolin, Fernandez i Prevost, uz Papinu suglasnost, zatražili da se odgodi planirano glasovanje njemačkih biskupa o uspostavi „Sinodalnog odbora“. U tom odboru bi, prema planovima, o Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj ubuduće trebali zajedno odlučivati i laici, izvijestila je 19. veljače KNA.