Budi dio naše mreže
Izbornik

Nuncij u Austriji potiče biskupe da budu više sinodalni

Seitenstetten (IKA)

Apostolski nuncij nadbiskup Pedro López Quintana potaknuo je austrijske biskupe da u svojim biskupijama nastave hrabro živjeti i promicati sinodski proces koji je započeo papa Franjo, izvijestio je u srijedu 15. ožujka Vatican News.

Nuncij je u utorak 14. ožujka poslijepodne bio gost na zasjedanju Austrijske biskupske konferencije u Seitenstettenu. Papin predstavnik u svom je pozdravu biskupima rekao: „Sveti Otac vam zahvaljuje za sve što činite za Crkvu, za austrijski narod, te vas ujedno potiče da ne posustanete u svom svjedočenju i služenju, koje je toliko važno za ovu zemlju.“

Sinodalnost znači ići naprijed zajedno, kazao je nadbiskup Quintana: „Put koji Bog pokazuje Crkvi je upravo put intenzivnijeg i konkretnijeg življenja zajedništva i zajedničkog hoda.“ U Crkvi treba prevladati paralelizme kao što su: „svećenstvo odvojeno od laika, posvećene osobe odvojene od klera i vjernika, supružnici i obitelji malo uključeni u život zajednice, karizmatski pokreti odvojeni od župa“.

Tradicija – izvor inspiracije za traženje novih putova

Ove godine Papa poziva cijelu Crkvu, a dakako i biskupe, da četrdesetodnevnu korizmu žive kao sinodski hod, rekao je nuncij. Sinodski je put ukorijenjen u tradiciji Crkve i istodobno otvoren novome. Tradicija je izvor inspiracije za traženje novih putova, čime se izbjegavaju iskušenja nepokretnosti i improviziranja. Važno je oduprijeti se opasnom iskušenju ići „lakšim, pseudo-crkvenim putovima“ ili usvojiti „svjetovnu logiku brojki i anketa“, kao i prevelikom oslanjanju na snagu vlastitih ideja, programa ili struktura, kazao je nadbiskup Quintana.

Nuncij je snažno potaknuo biskupe na rad na sinodalnosti u svakodnevnom životu crkvenih zajednica. Sinodalnost je ujedno i „duhovni i djelotvorni put“, kazao je, koristeći se formulacijom kardinala Christopha Schönborna.

Četverodnevno plenarno zasjedanje Biskupske konferencije završilo je u četvrtak 15. ožujka, dok je konferencija za medije najavljena za dan kasnije.