Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Dario Tokić: „Naš je poziv biti slika Božja, pripadati Gospodinu!“

Varaždin (IKA)

U Centru za mlade Varaždinske biskupije u ponedjeljak 26. veljače održana je druga biblijska korizmena tribina u Ciklusu biblijskih tribina o nedjeljnim korizmenim evanđeljima. Karmelićanin o. Dario Tokić je, nakon pročitanog evanđeoskog odlomka treće korizmene nedjelje „Izgon trgovaca iz hrama“, kroz izlaganje razlomio riječ Božju.

Na početku izlaganja o. Tokić je naviješteni odlomak stavio u kontekst Ivanovog evanđelja te istaknuo razlike u odnosu na sinoptička evanđelja. Naime kod sinoptika je događaj o čišćenju hrama neposredni povod za konačni obračun s Isusom koji je doveo do njegove muke i smrti na križu. Evanđelist Ivan pak događaj smješta na početak, u drugo poglavlje jer je taj događaj dio njegovog božanskog identiteta koji Isus u Ivanovom evanđelju od samog početka jasno ističe govoreći o svom poslanju i svojoj ulozi.

U nastavku je predavač dao osnovne egzegetske smjernice u tumačenju odlomka pojašnjavajući pojmove Pashe, uzlaska u Jeruzalem, hrama, mjenjača novaca, prodavača volova, ovaca i golubova te čitav događaj smjestio u građevinu jeruzalemskog hrama pojašnjavajući dinamiku koja se stvarala oko blagdana Pashe.

O znamenju koji su Židovi tražili od Isusa kako bi potvrdio svoj autoritet i vlas s kojom je rastjerao mjenjače i trgovce o. Tokić je istaknuo važnost komentara evanđelista Ivana koji donosi nakon Isusovog odgovora da će za tri dana podići ovaj hram ako ga sugovornici razvale: „No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.“

Ovaj komentar važan je da razumijemo kako su povijesni događaji iz Isusova života bili ispravno shvaćeni i interpretirani tek u svjetlu pashalnog otajstva te su učenici nakon Uskrsa u snazi Duha Svetoga postupno razumijevali Isusovo otkupiteljsko poslanje.

Završno je o. Tokić istaknuo najvažniju poruku čitavog odlomka u perspektivi vjerničkog života, a to je kako Hram nije mjesto, zgrada prisutnosti Božje i mjesto našeg susreta s Gospodinom jer „nije od primarne važnosti imati mjesto gdje ćeš prinositi žrtve i gdje ćeš se pomoliti nego je od primarne važnosti tvoj odnos s Bogom, kojeg susrećeš u svojoj najdubljoj nutrini“.

„Ne treba se bojati malo šutnje i sabranosti, ne treba se bojati ući u sebe. Naći će se tamo i zvijeri i škorpiona, ali ako ulazite s Božjim svjetlom, svjetlom vjere, susrest ćete Gospodina“, kazao je o. Tokić.

Kao zaključak izlaganju predavač je istaknuo dijalog Isusa i farizeja o davanja poreza caru iz Matejeva evanđelja. Farizeji pitaju Isusa o porezu, a On ih upućuje na jednu drugu stvarnost, na odnos prema Bogu: „’Pokažite mi porezni novac!’ I oni mu doniješe denar. On ih upita: ‘Čiji je ovo lik i natpis?’ Rekoše mu: ‘Carev.’ Tada im reče: ‘Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.’“ (Mt 22, 19-21) „Čovjek je slika Božja i on pripada Bogu. To je naš poziv – biti slika Božja, pripadati Gospodinu!“, istaknuo je o. Tokić i zaključio citatom apostola Pavla iz poslanice Korinćanima: „Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“ (1. Kor 6, 19-20).