Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Ivan Mandurić na Kočerinu održao predavanje za muškarce

Kočerin (IKA)

O. Ivan Mandurić, SJ, održao je u utorak 22. veljače na Kočerinu predavanje „Je li ugrožena muškost? Muškarac u Crkvi i društvu“.

Predavač je svoje izlaganje kontekstualno vezao uz četiri biblijska muža: Abrahama, Mojsija, Davida i Josipa, te dvojicu hrvatskih blaženika: bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza.

Muškarac je predodređen da bude onaj koji preuzima odgovornost na zemlji i onda poput Abrahama u poslušnosti Bogu vodi svoju zajednicu, rekao je o. Ike.

Muževnost je prije svega hrabrost u otvorenosti životu. Muškarac ne može skrštenih ruku promatrati patnju, ropstvo, nevolju svoga naroda. On mora imati mentalitet Mojsija koji uzima štap i vodi narod, istaknuo je.

Muškarac bdije nad obitelji, selom, gradom, državom, svojom župom i kao takav je ratnik poput biblijskoga Davida.

Želeći naglasiti duhovnu dimenziju muškarca, o. Ike rekao je da nije sretan što muškarci u obiteljima nisu predmolitelji.

Muškarac i na duhovnome području mora prednjačiti jer onda i molitvom stječe autoritet. Na tom putu nam je uzor sv. Josip, poručio je.

Predavače je prisutnima iznio i slike muškosti bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivan Merza.

Njih dvojica su model djelovanja koji je potreban za naše vrijeme. Primjer bl. Ivana Merza potiče da se muškarac aktivno uključi u društvena zbivanja, udruge, političke stranke i da čuva vrednote. Muškarac ne smije biti „njonjav“ i nikada neće biti ispunjen samo u četiri zida. To je za muškarca malo i kao takav će ostati nedorečen, naglasio je o. Mandurić.

Susret je zaključen pitanjima i odgovorima, te zahvalom župnika fra Marija Knezovića. Susret je pjesmom pratio Jozo Mikulić.

Podsjetimo, prije susreta za muškarce, bio je održan i susret za žene i djevojke. Predavanje će biti naknadno u cijelosti emitirano u emisiji „Agape“ na Radiopostaji Mir Međugorje.