Budi dio naše mreže
Izbornik

Kočerin: Predavanje za žene i djevojke

Kočerin (IKA)

U organizaciji Župnoga ureda s Kočerina, a povodom duhovne priprave za 150 godina župe, održano je u utorak, 8. veljače predavanje za žene i djevojke.

U prepunoj župnoj dvorani o temi „Žena i djevojka u Crkvi i društvu. Izazovi i perspektive“ govorila je Marija Jurković, hagioterapeutkinja. Susret žena i djevojaka (njih 182) započeo je molitvom fra Marija Knezovića, župnika i pjesmom u izvedbi Jelene Sesar, Marije Sesar i Antonije Kvesić.

Predavačica je govorila o identitetu žene i djevojke koji najprije trebaju crpiti iz činjenice da su ljubljena Božja djeca. Često se dogodi, kako reče, puno toga činimo u službi i žrtvi, a potom spoznamo da smo sebe izgubile. Preveliki aktivizam u obiteljskim obvezama, osobito prema djeci, dovodi do toga da zaboravimo da je i Bog pratitelj odgoja naše djece. Potreba držati sve pod kontrolom, s mišlju da će sve bez nas propasti, dovodi do iscrpljenosti i duhovnih klonuća. Isto tako, kako reče predavačica Jurković, treba se ženski svijet snaći u prostoru floskula tipa šuti i trpi, sve čini radi mira u kući. Djevojkama je posebno svratila pozornost da s mladićima što više razgovaraju uživo, bez pretjeranih poruka, jer, kako reče, živa komunikacija je jako potrebna djevojkama kako bi vidjele iskrenost mladića, njegove reakcije i emocije.

Susret je završio u ozračju sabranosti i molitve. Najavljeno je kako će program za muškarce biti 22. Veljače kad će o temi „Je li ugrožena muškost? Muškarac u Crkvi i društvu“ govoriti p. Ike Mandurić.

Izvor: www.kocerin.info