Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Volenik položio zadnje zavjete

Zagreb (IKA)

Isusovac dr. o. Antun Volenik položio je svoje zadnje zavjete na blagdan Blažene Djevice Marije – Majke i Kraljice Družbe Isusove, 22. travnja u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu, izvijestila je Hrvatska pokrajina Družbe Isusove na mrežnim stranicama.

Polaganje zavjeta proslavljeno je u jednostavnom euharistijskom slavlju u krugu članova isusovačke jordanovačke zajednice, kako to traže uvjeti ograničenja u pandemiji Covid-19, ali u srdačnom i vedrom ozračju zbog tog čina konačnog predanja Bogu još jednog člana Družbe. Misu je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić, koji je uime Generalnog poglavara Družbe primio zavjete o. Volenika.

U propovijedi provincijal je istaknuo činjenicu da se zadnji isusovački zavjeti polažu prilično kasno u odnosu na druge redove, tj. nakon duge formacije, specijalnih studija i posebnog duhovnog programa koji se naziva treća probacija, i to u vrlo jednostavnom obredu. Naime, zavjetovanik svoje predanje izriče klečeći pred uzdignutom svetom hostijom prije same pričesti. Ta jednostavnost je kuriozitet kad se ima na umu da ignacijevska duhovnost u tipičnom obliku molitve kontemplacije veliku važnost daje obilju mašte, slika, osjećaja, želja. Kao da želi reći da se razlučivanjem, iz velike rijeke koja s planina nosi različit materijal, u jednom trenutku treba izdvojiti sve suvišno da bi ostala čista odluka za predanje na službu Bogu. Naime, odluka za predanje je jednostavna – njezin plod, njezino bogatstvo, dolazi po djelovanju u poslanju. Iz mnoštva želja, poticaja, misli, slika, trebaju duhovnim razlučivanjem prevladati one koje vode k jednoj odluci za Boga. Jednostavnost isusovačkih zavjeta predstavlja svečani čin takve odluke.

O. Antun Volenik rođen je 1972. u Kneževu u Baranji. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 2001. godine. Magisterij iz pastoralne teologije završio je na Institutu Lumen Vitae u Bruxellesu, a doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Treću probaciju obavio je u Dublinu u Irskoj. Djelovao je, između ostaloga, kao župni vikar u župama Presvetog Srca Isusova u Splitu, Zagrebu i Rijeci, kao voditelj zaručničkih tečajeva, bio je kateheta studenata pri Studenskom katoličkom centru „Palma“ te član nacionalnog tima Zajednice bračnih susreta za Hrvatsku. U Sjedinjenim Američkim Državama i Hrvatskoj se stručno usavršavao na području psihoterapije. Trenutačno vodi Obiteljski centar Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te predaje kao docent na istom Fakultetu.

Ključne riječi:
o. Antun Volenik zavjeti