Budi dio naše mreže
Izbornik

Obećanja Frame Otok

Otok (IKA/TU)

Petnaest članova Franjevačke mladeži iz Župe sv. Antuna Padovanskog u Otoku dalo je u subotu, 3. veljače na večernjem misnom slavlju prvi put ili obnovilo obećanja da će živjeti Evanđelje u bratstvu po primjeru sv. Franje Asiškoga.

Euharistijsko slavlje predvodio je područni asistent fra Vinko Brković iz Našica, a koncelebrirali su fra Marko Neretljak iz Belišća i domaći župnik i dekan Otočkog dekanata Antun Knežević.

Uz domaćine u slavlju su sudjelovali brojni članovi Frama, sa svojim duhovnim asistentima, iz Borova, Vukovara, Slavonskog Broda, Belišća, Osijeka, Sikirevaca, Đakova i Našica.

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio župnik Knežević, koji je izrazio radost što su se okupili u velikom broju i zaželio svima dobrodošlicu.

Fra Vinko Brković je također izrazio radost što može nazočiti tome slavlju te se u homiliji prvo obratio slavljenicima. „Danas je važan dan za vas koji po prvi put dajete svoja obećanja ili koji ih obnavljate. Svojim ‘Evo me’ izražavate spremnost biti poslužitelji evanđelja baš poput sv. Pavla. Iako bismo mi svi voljeli biti tako veliki i značajni poput njega, ipak moramo mi biti mi. On nam može biti uzor, ali mi moramo našu svetost živjeti na svoj način. Pozvani smo tu svetost živjeti u našoj svakodnevici, u našim obiteljima, školi i fakultetu. Vi ste odlučili za geslo svojih obećanja uzeti redak iz Pavlove poslanice Efežanima: ‘Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim’  (Ef 6, 11)  te se tako pripremiti za sve ono što vas čeka u životu.“

Tumačeći naviješteni odlomak Evanđelja, propovjednik je rekao da se može „primijetiti kako Isus ulazi u jednu konkretnu kuću, u jednu konkretnu obitelj te tamo učini da Petrova punica ozdravi, a ona im nakon toga poslužuje. Krist joj je iskazao milost te ona uzvraća posluživanjem baš kao što to govori Pavao u svojoj poslanici Korinćanima. Po milosti sakramenta krsta, ali i ispovijedi i euharistije, mi smo također pozvani biti poslužitelji evanđelja osobito jer izgovarate riječi kako želite da vam evanđelje bude vodič, a euharistija središte života. Dok živimo tu stvarnost obećanja, pozvani smo također tu milost posluživanja iskazivati jedni drugima u svakodnevnim situacijama. Uputiti nekome toplu riječ, blagi osmijeh ili samo jednostavno pitanje: ‘Kako si?’ može promijeniti čitav život jednoga čovjeka. Kao članovima Frame, vaš život bi trebao biti nasljedovanje sv. Franje koji je nastojao u svima pronaći onu klicu dobroga. Neka stoga i vaša obećanja budu odraz milosti koju je Krist vama iskazao. Budite poslužitelji evanđelja tako što ćete služiti jedni drugima, što ćete biti na pomoć bližnjima koji vas okružuju u svakodnevici. Ne dopustite da se drugi kraj vas osjeća usamljeno, nego neka svatko u vama može pronaći brata i sestru“, zaključio je fra Vinko.

Slavlje je završilo duhovno-kulturnim programom koji su pripravili članovi Frame s duhovnom asistenticom s. Rafaelom Jozić. Pjevanje je predvodio Župni zbor mladih „Gracije“.