Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja u Svetvinčentu

Svetivinčenat (IKA)

Središnje biskupijsko obilježavanje 56. svjetskog dana molitve za duhovna zvanja za Porečku i Pulsku biskupiju održano je u Svetivinčentu uoči 4. Vazmene nedjelje, u petak 10. svibnja.

Program je započeo pobožnošću krunice. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio pročelnik dijecezanskog Vijeća za zvanja, ministrante i pastoral mladih Porečke i Pulske bikupije Rikard Lekaj, uz koncelebraciju župnika domaćina Darka Zgrablića i drugih svećenika te asistenciju bogoslova iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Vlč. Lekaj je u prigodnoj homiliji, govoreći o potrebi molitve za nova duhovna zvanja napomenuo da Isus nije prošlost, on i danas zove ljude da ga slijede, dobrim kršćanskim životom, bilo kao osobe posvećenog života, ili kao zauzeti kršćanski laici u svijetu, svatko u svome poslanju, te da nadasve svjedoče svojim životom. Spominjući primjer apostola podsjetio je da i ako mislimo da smo loši, trebamo uvijek imati na umu da Bog izabire slabe. Susret sa Uskrslim donosi promjenu u život čovjeka. Spominjući Nedjelju Dobroga Pastira istaknuo je da je i bl. Miroslav Bulešić, u čijoj se rodnoj župi održava ta proslava, bio dobri pastir koji je dao život za Istinu. Gospodin ljubi Istru, podario joj sjemenište „Redemptoris Mater“, pok. biskupa Bogetića je nadahnuo da osnuje to sjemenište, iz kojeg izlaze svećenici koji služe u mnogim župama Porečke i Pulske biksupije, ali i šire, istaknuo je vlč. Lekaj.

Predslavitelj je posebno pozdravio oveću skupinu mladih koji su na bdijenje stigli iz raznih istarskih župa, a sudjeluju u projektu Post krizma kojeg realiziraju neokatekumenske zajednice. Nakon mise uslijedilo je svjedočanstvo poziva jedne redovnice i jednog bogoslova. Svoje svjedočanstvo izrekla je s. Terezija Pavić, na službi u Poreču, a pripada redovničkoj zajednici Euharistijskih službenica Presvetog Srca Isusova i Marijina „Omnia Deo“, te jedan bogoslov iz pulskog sjemeništa, Cezar iz Kolumbije.

Jedna skupina hodočasnika iz Rovinja, udaljenog oko 25 kilometara, je na bdijenje stigla pješice, što je za tu prigodu već postalo tradicionalno.