Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Sarajevo (IKA)

Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu i prigodnom akademijom u dvorani Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, 18. listopada obilježen je Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) Univerziteta u Sarajevu koji je za svog zaštitnika uzeo sv. Luku evanđelistu.

Misu predvodio je veliki kancelar KBF-a mons. dr. sc. Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, uz koncelebraciju profesora i sjemenišnih odgojitelja te drugih svećenika i sudjelovanje bogoslova i drugih studenata i studentica na KBF-u, časnih sestara i drugih vjernika, izvještava KTA. 

Na početku prigodne propovijedi, koju je naslovio „Kršćanska teologija je plod želje za Bogom“, vrhbosanski nadbiskup pozdravio je sve okupljene studentice i studente, profesorice i profesore, ostale djelatnike, prijatelje i goste Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, koji danas na blagdan svetoga Luke evanđeliste, proslavlja svoj dan.

„Radujem se zajedno s vama! Izražavam radost i kao, sve do prošle godine, jedan od vas i kao sadašnji veliki kancelar“, kazao je nadbiskup Vukšić potičući ujedno sve da mole zagovor sv. Luke kako bi mogli ostvariti svoje poslanje. „Molimo Božji blagoslov da proučavanjem, predavanjem, širenjem i stjecanjem teološkoga znanja još više napredujemo u osobnom iskustvu Boga. To jest, da svoje teološko znanje o objektivnim istinama vjere pretočimo u iskustvo osobne vjere. Dapače, molimo da naše napredovanje u znanju uvijek bude sredstvo osobnoga rasta u vjeri, jer kršćanska teologija nikako nije samo znanje već ima dvostruku višu svrhu u životu vjernika, a posebice u životu onoga tko ju proučava i u njoj poučava druge“, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući da se, na osobnoj razini, s jedne strane, svako kršćansko razmišljanje i govor o Bogu ostvaruje i postaje zaista kršćansko onda kad utvrđeno solidno znanje preraste u molitveni razgovor s Bogom i u pravilo životnoga ponašanja.

„Proučavanje objektivnih istina vjere, kao plod i sredstvo osobne vjere, izrasta iz životnoga pristajanja uz Isusa Krista i, s druge, stečeno znanje potiče teologa na napredovanje u kreposti i treba biti u službi rasta i jačanja osobne vjere i stalno je oplemenjivati“, rekao je mons. Vukšić dodavši da se druga, viša svrha napredovanja u ovom znanju ogleda u tomu da je kršćanska teologija, zapravo, „plod želje za Bogom, a rađa se iz osobne duhovnosti i potiče na duhovnost i ljubav tako što se vjeru daruje i prenosi drugima“.

Nadbiskup Vukšić se potom osvrnuo na pročitani odlomak iz Lukina evanđelja u kojem Isus, nakon što je prethodno sazvao dvanaestoricu apostola i poslao ih propovijedati kraljevstvo Božje, a ubrzo nakon toga odredio i drugih sedamdesetdvojicu učenika i poslao ih po dva pred sobom u svaki grad i svako mjesto kamo je kanio doći, da svima kazuju: „Približilo vam se kraljevstvo Božje” (Lk 10,1-9). „Isus i njegovo djelo su ostvarenje i prisutnost kraljevstva Božjega, a to djelo i prisutnost se nastavljaju posredstvom njegovih učenika (…) Polazna točka navještaja, koji donose Isusovi učenici u sva sela u gradove, je navještaj da se približilo kraljevstvo Božje. To jest da u sva sela i gradove namjerava doći Isus a, gdje god je on prisutan, tamo je zbilja stiglo kraljevstvo Božje“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Naglasivši da su kroz proteklih više od 130 godina na ovom teološkom učilištu poučavali brojni profesori i studirali još brojniji mladi ljudi koje je tu „dovela i okupljala želja za Bogom“, potaknuo je na kraju sve nazočne da mole za sve pokojne koji su na bilo koji način bili povezani s ovom institucijom, kao i da mole Božji blagoslov za sve na putu osobnoga posvećenja, ispovijedanja, navješćivanja i svjedočenja da je blizu kraljevstvo Božje.

Nakon Misnog slavlja uslijedio je svečani akademski čin koji je započeo studentskom himnom Gaudeamus igitur.

Uvodnu riječ uputio je dekan preč. dr. sc. Darko Tomašević koji je, između ostalih, pozdravio: nadbiskupa Vukšića, prof. dr. Dženanu Husremović, prorektoricu za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevukoja nazoči u ime rektora Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifata Škrijelja, izv. prof. dr. Davora Vukovića, v.d. prodekana za financije i organizaciju poslovanja KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. Zuhdiju Hasanovića, dekana Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof. Jasmina Ahića, dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Zinku Grbo, dekanicu Pravnog fakulteta, doc. dr. Marka Šutala, predstojnika Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, fra Josipa Jozića, dekana Franjevačke teologije, mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije, mons. Amauryja Medina Blanca, savjetnika Apostolske nuncijature u BiH, nazočne djelatnike raznih službi Univerziteta u Sarajevu, predstavnike američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS), preč. Zdenka Spajićarektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i sve ostale odgojitelje VBS-a, preč. Michelea Capassa, rektora Vrhbosanskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Vogošći, sve ravnatelje, direktore i djelatnike Katoličkih školskih centara u BiH, sve redovnike i redovnice, svećenike svih službi, predstavnike civilnih vlasti, predstavnike sredstava društvenih priopćavanja, sve djelatnike i studente KBF-a, sve prisutne i na poseban način novog magistra teologije Darka Endricha, koji je tijekom akademske godine 2021./2022. uspješno priveo kraju integrirani filozofsko-teološki studij.

Osvrćući se na rad KBF-a u protekloj akademskoj godini, podsjetio je da je: 11. i 12. studenoga 2021. na KBF-u Univerziteta u Sarajevu održan međunarodni znanstveni simpozij „Religijski, društveni i kulturološki aspekti enciklike Fratelli tutti pape Franje“ na kojem su izlagali predavači iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Istaknuo je i da se i ove godine mogu pohvaliti s nekoliko vrijednih knjiga koje su izdali: U listopadu 2021. u izdanju KBF-a i Skopske biskupije iz tiska je izašla knjiga „Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest“. U svibnju 2022. KBF Univerziteta u Sarajevu objavio je i knjigu „Epistolografija u rimskoj književnosti” izv. prof. Drage Župarića, profesora na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i vanjskog suradnika na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a u rujnu 2022. iz tiska je izašla i knjiga „Kreposti i bogoštovlje” autorice izv. prof. dr. Zorice Maros, profesorice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Katedri moralne teologije. U izdanju KBF-a Univerziteta u Sarajevu iz tiska je izašla i knjiga „Bog, jezik i vjera: mali ogledi iz sistematske teologije” autora doc. dr. Maria Bernadića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu“, a izašla su i dva broja časopisa Vrhbosnensia.

Dekan Tomašević podsjetio je u sklopu međunarodne razmjene akademskog osoblja na KBF-u 4. svibnja 2022. Martin Klapetek, profesor na odsjeku za filozofiju i religijske znanosti Teološkog fakulteta Sveučilišta South Bohemian u České Budějovice održao predavanje „Study of Religions in Czech Republic”. Spomenuo je da je tijekom protekle akademske godine, u sklopu Erasmus+ programa usavršavanja osoblja i CEEPUS programa razmjene akademskog osoblja ostvaren značajan broj kako dolaznih tako i odlaznih mobilnosti akademskog i nenastavnog osoblja i po prvi puta studentske mobilnosti.

Dekan Tomašević kazao da je tijekom prošle akademske godine jedan student završio integrirani filozofsko-teološki studij i time postigao zvanje magistar teologije te da će tijekom akademskog čini dobiti svoju diplomu. Napomenuo je i da je prošle godine upisana šesta generacija polaznika master studija „Međureligijski studiji i izgradnja mira“ koji zajednički organiziraju i izvode KBF Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Pravoslavni bogoslovni fakultet sv. Vasilije Ostroški u Foči Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Studij se izvodi uz financijsku potporu CRS-a tijekom protekle akademske godine ovaj studij je izrodio šest novih magistara. Izvijestio je da je, u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, KBF Univerziteta u Sarajevu od 28. ožujka 2022. do 27. travnja 2022. prvi puta realizirao aktivnost promocije Fakulteta po srednjim školama u nekoliko županija.

Dekan Tomašević zahvalio je svim donatorima (Renovabisu, Church in Need, Federalnom ministarstvo obrazovanja, Kantonu Sarajevo, CRS-u, Fondaciji Konrad Adenauer, Američkoj biskupskoj konferenciji, Vrhbosanskoj nadbiskupiji) kao i svim prijateljima i poznanicima koji ih prate svojim molitvama i žrtvama. Posebnu zahvalu uputio je svim uposlenicima KBF-a „bez čijeg doprinosa i nesebičnog davanja ova ustanova ne bi ni postojala“. Zahvalio je na kraju „dragom Bogu uz čiju smo pomoć sretno okončali i prošlu akademsku godinu i uz čiju pomoć započinjemo i ovu, te su uzdamo u zagovor sv. Luke, našeg zaštitnika“.

Prigodnu riječi i čestitku uputili su nadbiskup Vukšić i prorektorica Husremović, a predavanje „Pandemija i liturgija: između osobne duhovnosti i zahtjeva službe“ održao je doc. dr. Ivan Rako, profesor na Katedri liturgike.

Nakon što su studenti Muzičke akademije u Sarajevu izveli pjesmu „Milost“, uslijedio je čin promocije studenata gosp. Darko Endrich koji je nakon petogodišnjeg integriranog filozofsko-teološkog studija stekao zvanje magistra teologije te obranio završni rad pod naslovom „Monaštvo i askeza svetoga Jeronima“, pod mentorstvom doc. dr. Josipa Kneževića, 20. rujna 2022. i tako uspješno priveo kraju petogodišnji studij.

Nagradu za najuspješnijeg studenta u protekloj akademskoj godini primila je Nikolina Jukić. Po prvi puta ove godine dodijeljene su i nagrade nenastavnom osoblju za iznimno zalaganje u radu i to za prethodno razdoblje od pet godina. Posebno priznanje za izniman doprinos djelovanju i ugledu Fakulteta ove godine dodijeljena je organizaciji Američke biskupske konferencije CRS koja godinama financijski podržava izvođenje Master studija „Međureligijski studiji i izgradnja mira“.