Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Dan Sveučilišnog odjela za psihologiju

Zagreb (IKA)

Dan Odjela za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta obilježen je u ponedjeljak 13. svibnja 2024., na spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika odjela.

Misu je predslavio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Suslavili su  rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta vlč. Željko Tanjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak, vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo i fra Stipo Marčinko.

Sveučilišni kapelan u propovijedi je istaknuo da polazišna definicija psihologije kao govora o duši čovjeka, podsjeća na potrebu cjelovitog pogleda na osobu ispred sebe. Iako je takva definicija psihologije odbačena jer se dušu ne može mjeriti i teško ju je definirati, podsjeća na ono bitno u susretu s čovjekom – da u psihološkom radu i istraživanju pred očima nije samo zbir problema određene osobe, skup njenih emocionalnih nesređenosti ili pak klijenta kojega se čim prije valja riješiti, nego život darovan od Boga koji je u sebi istovremeno jednako kompleksan i predivan.

Vlč. Jagodić skrenuo je pažnju na opasnost zasićenja i iscrpljenosti onih koji se u svome radu susreću s ljudima, kao i na važnost toga da se zvanje i poslanje ne „odrađuje“ nego doista živi. Oslanjajući se na prethodnu misao, okupljenima je pružio primjer sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je bio neumoran u svome djelovanju.

Proslava je nastavljena svečanim akademskim činom u Velikoj dvorani. Okupljenim profesorima i studentima obratio se rektor prof. dr. Željko Tanjić. Čestitao je Dan Sveučilišnog odjela za psihologiju te zahvalio za sva postignuća studenata, nastavnika i djelatnika Odjela koji je među najvećima na HKS-u i koji pobuđuje najveći interes za studiranje.

Rektor Tanjić istaknuo je da je u današnjem vremenu individualizma zajedništvo osobito važno. „Nijedno sveučilište, a prije svega katoličko, ne može živjeti, ako se barem ne pokuša oblikovati kao zajednica. Zajednica ne znači da je sve idealno i dobro. No, zajednica se treba prepoznati po tome, da uz posebno osobne napore koje čini svatko od nas, nastoji imati zajedničke ciljeve i graditi zajednički put. Tomu svjedoči i konferencija Partnerstva katoličkih sveučilišta koja se ovih dana održala na našem Sveučilištu. Sveučilišta iz srednje i istočne Europe, članovi Partnerstva, različita su, ali imaju isti cilj: pružiti si međusobnu podršku, promicati katolički identitet, biti jedni uz druge.“

Dodao je da je važno biti svjestan da kao sveučilište imaju društvenu odgovornost. „Trebamo biti u zajednici i trebamo dati nešto od sebe zajednici. Ako nećemo biti sposobni dati nešto zajednici, što možemo očekivati u teškim trenutcima i u poteškoćama: tko će stati iza nas? Ovom vi, psiholozi, svjedočite svakoga dana u svojoj praksi, u susretu sa studentima, na projektima, na različite načine. Zato mi je drago da smo se danas okupili i pozivam vas da budete veleposlanici duha našeg sveučilišta predanosti zajednici u kojoj radite, studirate i živite.“

Na kraju je rektor zahvalio pročelniku Sveučilišnog odjela za psihologiju doc. dr. Draganu Glavašu za vođenje Odjela te je pozvao okupljene da se ugledaju u primjer svog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Mandića.

Pročelnik Glavaš zahvalio je studentima i profesorima za predani rad u prethodnoj akademskoj godini istaknuvši njihova postignuća na različitim poljima. Osim što se ističu izvrsnošću u studiju, studenti psihologije izrazito su aktivni članovi svih sveučilišnih aktivnosti, u zboru, kao volonteri, u sportovima, klubu studenata psihologije, u predstavljanju HKS-a te sudjeluju u različitim znanstveno stručnim i drugim aktivnostima kao što su konferencije (izlaganja na konferencijama), Tjedan psihologije, Tjedan mozga, MUZZA i sl.

Profesori na Sveučilišnom odjelu za psihologiju tijekom prethodne akademske godine napredovali su zvanjima, sudjeluju i vode znanstvene projekte, sudjeluju u raznim istraživačkim timovima, aktivni su u području mobilnosti te su održali brojne znanstvene radove te brojna izlaganja na znanstvenim i stručnim međunarodnim i domaćim konferencijama.

Na svečanosti su također predana priznanja za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2022./2023., koja su primile:

  • Stella Lukač, za I. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Lara Rako, za II. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4,817,
  • Monika Knežević Dijanović, za III. godinu sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 4,767,
  • Katarina Užarević, za I. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Lara Fiolić, za II. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000,
  • Mila Tavić, za II. godinu sveučilišnog diplomskog studija Psihologija, s težinskim prosjekom ocjena 5,000.

Priznanje za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljen je Patriku Gruboru koji je rad „Uloga anksioznosti, mentalne čvrstoće, imaginacije i ciljne orijentacije u psihološkom suočavanju sportaša“ izradio pod mentorstvom doc. dr. Glavaša. Tema diplomskog rada je značajna i relevantna za sportaše, a sâm rad obilježavaju izvrsno jezično izražavanje, jasnoća strukture napisanog teksta i korištenje suvremene literature. Rezultati rada pridonose boljem razumijevanju psihološkog suočavanja i njegovih prediktora kod sportaša.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Sveučilišnog odjela za psihologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. primili su Dominik Iveković, Emma Konjević i Kristijan Pilčik, voditelji timova Kluba studenata psihologije Hexis. Isto priznanje primile su i studentice Marija Galić, bivša predsjednica Kuba studenata psihologije Hexis, i Karla Gale, bivša tajnica Kluba studenata psihologije Hexis.

Na kraju svečanosti podijeljene su zahvalnice studentima volonterima 4. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Sveučilišnog odjela za psihologiju.

U glazbenom dijelu proslave nastupio je Sveučilišni pjevački zbor Chorus unicath, a program je moderirala studentica Hana Iličković.