Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Međunarodni dan života u đakovačkoj katedrali

Đakovo (IKA/TU DJOS)

Misno slavlje na Međunarodni dan života u nedjelju, 4. veljače 2024. predvodio je u đakovačkoj katedrali umirovljeni profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu dr. sc. Pero Aračić, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Koncelebrirali su mons. Luka Marijanović i domaći župnik Ivan Lenić. U uvodu u misno slavlje dr. Aračić je rekao: „Gospodin neka nam bude svjetlo da danas uvidimo svoje slabosti i grijehe i njih stavimo pred Boga da nam oprosti. Bilo da se premalo molimo, bilo da smo škrti u davanju života bilo da ne mislimo na budućnost svoga hrvatskoga naroda.“

U homiliji se dr. Aračić osvrnuo na naviještenu riječ Božju koja je donijela isječak iz Isusova života, a prema kojemu bi se trebao oblikovati život. Bez Boga, bez njegove riječi, čovjek naprosto ne može otkriti bogatstvo, ljepotu i smisao svoga života. Ostaje u tami i beznađu. U tom smislu naglasio je da je za ispunjen život i blaženstvo u vječnosti potrebno priznati svoju nemoć, dopustiti Isusu da pokaže svoju spasiteljsku moć i oslobodi od svakog grijeha, prihvatiti njegov poziv na služenje te svakodnevno moliti.

Zatim je propovjednik govorio o Međunarodnom danu života promišljajući o vlastitom životu, ali i životu hrvatskoga naroda. Ustvrdio je da današnja situacija depopulacije u Hrvatskoj traje već desetljećima te da se u tom vremenu dogodilo više kolapsa. Prvi od njih je kasno ulaženje u brak, zatim sve veći broj rastaljenih brakova. Treći kolaps je generativni kolaps u kojemu prosječna obitelj rađa „1,3“ djeteta što je nedovoljno za prirodnu reprodukciju. Četvrti kolaps su djeca iz rastavljenih obitelji kojima se nitko ne bavi niti im se pridaje pažnja. Kao peti kolaps propovjednik je naveo iseljavanje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje što činiti u Hrvatskoj za njenu narodnu budućnost dr. Aračić je naglasio da je to prvenstveno vrijednosno pitanje, a ne ekonomsko – budući da okosnicu bračno-obiteljskog života čine bračni drugovi koji donose odluke iz domene njihove odgovornosti i obveza prema samima sebi, svojoj obitelji, vlastitom narodu, pred Crkvom i pred samim Bogom.

Oni bi bili zahvalni kada bi mogli razmjenjivati misli i tražiti rješenja s drugima, kada bi imali prostor za sveukupni rast osobne, bračne i obiteljske kvalitete. Obitelji utemeljene na zajedništvu muškarca i žene su životvorne stanice društva i Crkve, a današnji pokazatelji govore da je stanje braka i obitelji ugroženo, napomenuo je propovjednik. Dr. sc. Aračić je kazao da rad za kvalitetne brakove i obitelji nije tek nacionalni interes nego je to ponajprije Božji zadatak, brak je otkrivanje i prihvaćanje Božjeg poziva. Ako još ima obitelji koje misle na budućnost svoga hrvatskoga naroda onda ih treba pronaći, vrednovati i podržavati i s njima raditi te proširivati taj krug.

Istaknuo je kada bi župe otvorile svoje prostore, ponudile programe i stvorile ugođaj rasta i slobode u vidu kvalitete braka nešto bi se zasigurno promijenilo na bolje. „Umijeće praćenja drugoga je sveto tlo na kojem treba izuti sandale“, kazao je papa Franjo, a to se, prema riječima propovjednika može jedino s uvažavanjem, poštivanjem i strpljivom ljubavlju osjećati i poštovati prisutnost drugoga. Napomenuo je dr. sc. Aračić da je potrebno uspostaviti ustanove Prijatelja obitelji koje bi na razne načine uvažavale obitelji i pomagale im u rastu i razvoju. Posljednju misao je propovjednik izrekao temeljem citat iz Ivanova evanđelja „Istina će vas osloboditi“ – To znači da svi oni koji su ispustili iz vida odgovornost za budućnost hrvatskoga naroda trebaju to priznati sebi i drugima, kazao je.

„Ako ustanovimo da nismo dovoljno doprinijeli demografskoj obnovi Hrvatske onda to sebi i drugima trebamo priznati jer jedino istina oslobađa (Uso Iv 8,32). Zadatak po kojem se pokazuje da volimo Hrvatsku jest okupljanje onih koji ozbiljno uzimaju Hrvatsku, priznaju istinu o demografskom stanju i zalažu se za čvrstoću brakova, promiču svijest o plodnosti brakova i promiču svijest da o plodnosti brakova ovisi budućnost Hrvatske“, rekao je dr. Aračić.

Dr. sc. Pero Aračić je 2021. godine izdao knjigu pod naslovom „Hrvatska, kamo ideš?“ čije je četvrto izdanje izašlo 2023. godine, a u kojoj dr. Aračić promišlja o crkvenom djelovanju za brak i obitelj i hrvatsku budućnost. Nakon misnoga slavlja zainteresirani su mogli uzeti Aračićevu knjigu o kojoj će autor govoriti na tribini u četvrtak, 8. veljače 2024. u Velikoj dvorani Župe Svih Svetih u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.