Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti u Podružnici HKLD-a u Đakovu

Đakovo (IKA)

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen je u Podružnici Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) u Đakovu, u utorak, 21. studenoga 2023. predavanjem „Ima li za ovisnosti lijeka?“ prim. dr. sc. Ivana Ćelića, izvijestilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

Cilj Mjeseca borbe protiv ovisnosti je upozoriti javnost na problem ovisnosti te potaknuti aktivnosti kojima bi se smanjile potražnja i dostupnost ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprijedila zaštita zdravlja i sigurnost stanovništva te smanjili zdravstveni, socijalni i društveni rizici i štete od ovisnosti.

Prim. dr. sc. Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče u svome izlaganju je uvodno govorio o ovisnosti kao bolesti mozga i najnovijim spoznajama vezanim uz neurotransmitere, neuronske krugove te interakcijama gena i okoliša. Uz pomoć metoda za funkcionalno oslikavanje mozga danas je kod ovisnika o drogama moguće dokazati fizičke promjene u moždanim područjima koja su ključna za prosudbu, donošenje odluka, učenje i pamćenje te kontrolu ponašanja. Znanstvenici vjeruju da te promjene mijenjaju način na koji mozak funkcionira te mogu pomoći u objašnjenju kompulzivnog i destruktivnog ovisničkog ponašanja.

Na problem ovisnosti treba gledati sveobuhvatno, uvažavajući njezine biološke, sociološke, psihološke i duhovne sastavnice. Funkcionalnost obitelji, kvaliteta odgoja te utjecaj okruženja u kojem dijete odrasta mogu biti i rizični, ali i protektivni čimbenici za razvoj ovisničkih obrazaca ponašanja. Stoga svaka prevencija ovisnosti započinje ponajprije u obitelji, a potom i u široj društvenoj zajednici.

Iz svoga kliničkog rada s ovisnicima na Klinici za psihijatriju Vrapče, prim. Ćelić je istaknuo kako su načelo smanjenja štete i koncept oporavka komplementarni, kako postoji više ciljeva liječenja, od zaustavljanja ili smanjenja uzimanja droga pa do oporavka kao realnog terapijskog cilja. Osim zdravstvenog sustava, u borbu protiv ovisnosti nužno je uključivanje i odgojno-obrazovnog sustava, sustava socijalne skrbi, ali i represivnog aparata.

Nakon izlaganja prim. Ćelića okupljenima se obratio predsjednik udruge Ne-ovisnost iz Osijeka Tomislav Mišetić, koji je osobno posvjedočio svoj put oporavka od ovisnosti te istaknuo brojne aktivnosti koje ova udruga čini na planu prevencije i tretmana ovisnosti. Suradnja Klinike za psihijatriju Vrapče i terapijske zajednice u Vrbici koja trenutno skrbi o 34 korisnika navedena je kao primjer dobre kliničke prakse u skrbi za ovisnike.

Uz članove Podružnice HKLD-a iz Đakova na susretu su sudjelovali i predsjednici i članovi podružnica HKLD-a iz Požege, Osijeka, Slavonskog Broda i Vinkovaca kao i predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. Rok Čivljak i dopredsjednik HKLD-a dr. sc. Petar Bilić iz Zagreba. Skup je moderirao duhovnik Podružnice HKLD-a u Đakovu te voditelj Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. sc. Pavao Mikulčić. Nakon rasprave nazočnima se obratio i udijelio im završni blagoslov đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je ukazao na vrijednost suradnje Đakovačko-osječke nadbiskupije s članovima podružnica HKLD-a na području Đakovačko-osječke metropolije, izvijestilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo.