Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 31. obljetnica oslobađanja Vidovica

Vidovice (IKA)

U Vidovicama kod Orašja u ponedjeljak 23. listopada, obilježena je 31. obljetnica oslobođenja od srpskog agresora u Domovinskom ratu.

Nakon polaganja vijenaca i molitve kod spomen-obilježja podignutog u čast braniteljima iz Hrvatske koji su branili Bosansku Posavinu, komemorativna kolona krenula je prema središtu tog bosansko-hercegovačkog mjesta.

Kod središnjeg spomen-obilježja misu zadušnicu za 49 poginulih branitelja i civila iz Vidovica, Kopanica i Jenjića služio je umirovljeni vojni kapelan fra Marko Oršolić. U propovijedi je naglasio da ugrožena sloboda naroda, življenje katoličke vjere i sigurnost doma mobiliziraju odlučnost, ustrajnost, ponos i samosvijest o vrijednostima. „Sve to uvijek prati spoznaja o Božjoj svemogućnosti i bezrezervno predanje Božjoj providnosti. Obezvređivanja vrijednosti jednog naroda i prostora uvijek potiču na bezuvjetnu zaštitu – zaštitu doma, naroda, vjere i obitelji”, rekao je fra Marko.

Istaknuo je da ovakve obljetnice moraju biti stalna zahvala, molitva i sjećanje na poginule branitelje i žrtve rata. „Domovinski rat je bio težak uz mnogo žrtava. Sačuvali smo vrijednosti zbog kojih se živi, bez kojih se ne može živjeti. To je dom, to je narod, to je vjera, to je obitelj. To su naše žive vrijednosti. A danas sve to čuvajmo, njegujmo, još više oplemenjujmo. Kako? Zajedništvom, odgovornošću, nesebičnošću, a u takvoj nakani zasigurno Bog će biti s nama i uz nas.”

U razgovoru za Hrvatski katolički radio župnik Župe sv. Vida u Vidovicama o. Marijan Brkić istaknuo je da ta župa u Bosanskoj Posavini dijeli sudbinu hrvatskog naroda. „Proživljavamo ono što cijeli hrvatski narod proživljava, a rekao bih i neki drugi narodi u BiH. Topimo se, nestajemo. Sve je manje mladih, sve je manje rađanja”, rekao je župnik Brkić. Dodao je da župa ostaje na pretežito starijem stanovništvu. „Župa živi, hvala Bogu, još uvijek oni koji su izvan župe, bilo gdje od Hrvatske do Amerike, se rado sjete i dođu. Posebno ljeti je jako živo, tu ima puno mladih i djece. Na to se ne možemo požaliti, ali šteta je ovakve krajeve moramo napuštati, da je došlo tako vrijeme.”

Župnik Brkić za HKR je iznio i podatke o trenutnoj situaciji. „Po poljednjem blagoslovu kuća, prošlog Božića 2022., broji nekih 350 obitelji, s oko 670 stanovnika. Mladih i djece je jako malo.” Na primjeru krštenja i vjenčanja usporedio je sadašnje stanje s prijeratnim. „Broj krštenja i vjenčanja nekad se brojio na stotine. Danas se broji na četiri-pet, na prste jedne ruke. Što se tiče krštenja to su manje-više djeca koja su donesena izvana. Možda godišnje od pet krštenih, jedno-dvoje ostaje, roditelji žive ovdje u župi”, rekao je o. Brkić.