Budi dio naše mreže
Izbornik

Objava imenovanja novog zrenjaninskog biskupa

Zrenjanin (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, objavio je 18. ožujka, svećenicima i predstavnicima medija, okupljenima u Biskupskom ordinarijatu u Zrenjaninu, da je Mirko Štefković, dosadašnji ekonom Subotičke biskupije, imenovan novim zrenjininskim biskupom.

Na početku tog svečanog čina, koji je započeo točno u podne, beogradski nadbiskup Ladislav Nemet pozdravio je nazočne, te su svi zajedno najprije izmolili molitvu Anđeo Gospodnji. Potom je mons. Nemet pozvao nuncija da se obrati nazočnima.

Nuncij Gangemi je okupljene podsjetio da je zrenjaninski biskup mons. Ladislav Nemet 5. studenoga 2022. godine imenovan beograskim nadbiskupom, te je bilo potrebno providjeti novog zrenjaninskog biskupa. Imajući to u vidu, papa Franjo je imenovao mons. Mirka Štefkovića novim zrenjaninskim biskupom. Nuncij je pozvao svećenike i vjernike da s ljubavlju prihvate novog biskupa, a njemu je poželio Božji blagoslov u povjerenoj mu službi.

Potom se nazočnima obratio nadbiskup Nemet, koji je u ime Zrenjaninske biskupije pozdravio novog biskupa i zaželio mu dobrodošlicu. On je izrazio želju, da biskupija s novim biskupom nastavi svoj put s još većim poletom.

Okupljenima se obratio i imenovani biskup Štefković, koji je izrazio svoje iznenađenje imenovanjem. On je zamolio nuncija da papi Franji prenese njegovu zahvalu za povjerenje koje mu je iskazao. „Svjestan sam ozbiljnosti službe koju mi sveta majka Crkva povjerava, no istodobno sam svjestan i toga da u svemu ovome neću biti sam, nego da s punim povjerenjem mogu računati na narod Božji, na svećenike i vjernike laike ove drage i plemenite banatske ravnice“, istaknuo je. On je nadodao kako se raduje „suradnji sa svima – bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu vrstu pripadnosti – kojima je na srcu dobrobit svakog pojedinca i cijele društvene zajednice u Banatu i šire“. Na kraju svog obraćanja mons. Štefković je pozvao svećenike i vjernike da ga uključe u svoje molitve, te je zaključio: „Neka nam svima Isus Krist udijeli milost, da On sam po nama bude trajno prisutan u ovoj našoj mjesnoj Crkvi, kako bi svi oni kojima smo poslani biti bližnjima po nama mogli iskusiti njegovu blizinu i milosrđe“.

Na kraju susreta nadbiskup Nemet je zahvalio svima na dolasku, te je obznanio da će biskupsko ređenje novog zrenjaninskog biskupa biti 1. lipnja 2024. u zrenjaninskoj katedrali s početkom u 11 sati.