Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen dvobroj „Žive zajednice“ za svibanj i lipanj

Frankfurt (IKA)

Iz tiska je izišao dvobroj Žive zajednice za svibanj i lipanj 2023., glasila hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Na naslovnici je fotografija s 29. hrvatskog folklornog festivala, održanog 22. travnja u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni, na kojem je nastupilo 13 hrvatskih folklornih skupina odraslih iz HKM-ova i HKZ-ova u Njemačkoj.

Od vijesti iz opće Crkve izdvaja se izvješće o apostolskom putovanju pape Franje u Mađarsku odakle je uputio snažnu poruku protiv ideoloških kolonizacija i zatvaranja u sebe.

Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se preuzimanje službe zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, kao i nedavno održana godišnja sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu.

U novom dvobroju je i razgovor s doc. dr. Odilonom Singbom s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod naslovom „Samo Bog daje istinsku radost i ispunjenje“.

Od vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke ističu se vijesti o proslavi 50. obljetnice HKM Krefeld/Mönchengladbach te hodočašća nekoliko misija i zajednica iz Njemačke u Svetu Zemlju.

„Teologija kao tumačenje vjere. Vjera kao sastavni dio teološkog promišljanja“ naslov je teološkog osvrta u okviru teme „O teologiji sa sv. Bonaventurom“ fra Milana Gele, mag. theol., iz Tübingena. „Vjera koja je izvor bogoštovlja i temelj onog ‚nauka koji je u skladu s pobožnošću‘ određuje da o Bogu treba misliti najuzvišenije i najpobožnije. A ne bi mislio najuzvišenije ako ne bi vjerovao da se Bog može u najvišem smislu priopćiti, niti bi osjećao najpobožnije ako bi vjerovao da može, a neće“ (Bonaventura, Breviloquium II, 3).

Novi broj donosi i redovne rubrike – Dječji kutak, koju je priredila Željka Čolić, Mladi i mediji, u kojoj komunikolog dr. sc. Danijel Labaš piše o potrebi ravnoteže između online i offline te recepte s. Anđelke Jakovljević iz Mainza.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u okviru priloga na njemačkom jeziku naslovio „Katedrala sv. Hedwige u Berlinu“.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Njegovanje hrvatskog zajedništva u Njemačkoj“, osvrćući se na 29. hrvatski folklorni festival, na kojem se, kako je istaknuo, još jednom pokazalo hrvatsko zajedništvo kroz njegovanje hrvatske folklorne i kulturne baštine u Njemačkoj.