Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen program Papina apostolskog putovanja u DR Kongo i Južni Sudan

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice najavio je apostolsko putovanje pape Franje u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan, od 31. siječnja do 5. veljače 2023. godine, objavio je Vatican News.

Sveti Otac će 31. siječnja 2023. otputovati u glavni grad Demokratske Republike Kongo, Kinshasu, gdje će se već po dolasku susresti s predsjednikom Republike Félixom Tshisekedijem, a potom s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom. Sutradan, 1. veljače, u prijepodnevnim satima slavit će misu u zračnoj luci „Ndolo“, dok će se poslijepodne, u nuncijaturi, održati dva susreta: prvi sa žrtvama istočnoga dijela zemlje, a drugi s predstavnicima karitativnih ustanova.

U četvrtak, 2. veljače, Papa će se susresti s mladima i katehetama, te sudjelovati na molitvenom susretu sa svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, a potom će se privatno susresti s članovima Družbe Isusove.

U petak, 3. veljače, prije odlaska iz Demokratske Republike Kongo, uz ispraćaj u zračnoj luci u Kinshasi, Papa će se u sjedištu biskupske konferencije te zemlje susresti s biskupima. Sveti Otac će potom otputovati u glavni grad Južnoga Sudana Jubu, a s njim će biti canterburyjski nadbiskup Justin Welby i moderator Opće skupštine škotske Crkve Jim Wallace. U Jubi, nakon svečanosti dočeka Papa će poći u predsjedničku palaču, u kurtoazni posjet predsjedniku republike Salvi Kiiru Mayarditu, nakon čega će uslijediti susret s dopredsjednicima republike te s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i diplomatskim zborom.

Sljedećeg dana, u subotu, 4. veljače Papa će susresti s biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama i sjemeništarcima, nakon čega će uslijediti privatni susret s članovima Družbe Isusove, javni susret s interno raseljenim osobama, te ekumenska molitva u mauzoleju „John Garang“. Na dan odlaska u nedjelju, 5. veljače, prije svečanosti ispraćaja i povratka u Vatikan, papa Franjo će slaviti misu u spomenutom mauzoleju.