Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen zbornik radova posvećen fra Anti Mariću

Gorica (IKA)

Ovih je dana iz tiska izišao zbornik radova posvećen fra Anti Mariću u prigodi njegova 70. rođendana pod naslovom „Čuvar, zaštitnik i anđeo knjige“.

Nakladnici su Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja Blažene Djevice Marije, Matica hrvatska – Ogranak Grude i Matica hrvatska – Ogranak Široki Brijeg. Zbornik su uredili Mario Bušić, Gojko Jelić i fra Robert Jolić. Lektorirao ga je Mladen Leko, prof., a korekturu je napravila Josipa Ištuk, prof. Za prijelom je odgovoran Gojko Jelić. Naslovnicu su uredile Andrijana Mlinarević-Cvetković i Edita Grubišić, a Zbornik je tiskao Grafotisak iz Gruda.

Uvodnik je napisao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš. Zatim slijedi Životopis fra Ante Marića. Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina. U prvom dijelu su prilozi za biografiju fra Ante Marića s radovima Marija Bušića, fra Ike Skoke i Srećka Tomasa.Zatim su u drugom dijelu znanstveni radovi, izvori i poveznice. U tom su poglavlju pisali: Robert Jolić, Marija Marić Baković, Miran Palčok, Natalija Palac, Marinka Šimić, Katica Krešić, Irina Budimir, Damir Zorić, Ljerka Ostojić, Luciana Boban, Josip Grubeša, Jelena Jurčić i Blanka Kraljević.

Treće poglavlje govori o fra Antinu književnom djelu i u tome su poglavlju radove objavili Perina Meić, don Ilija Drmić, Sanja Nikčević, Božidar Petrač, Anita Martinac, Milka Tica, Tihomir Nuić, Vlado Pandžić, Vinko Grubišić, Jadranka Bagarić, Petar Majić, don Dragan Filipović i Ivan Iko Dugandžić. Na kraju su svoje čestitke fra Anti za 70. rođendan uputili Miro Gavran, Marinko Sosa i fra Šimin Šito Ćorić. Na posljednjim stranicama Zbornika su svjetlopisi koji bilježe fra Antin život, njegove važne životne događaje i njegov rad. Zbornik ima 544 stranice. Zbornik će biti predstavljen u petak 11. studenoga s početkom u 19 sati u Staroj crkvi u Gorici.