Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga dr. sc. Martine s. Ane Begić i dr. sc. Miriam Mary Brgles „Zrcala i sjene vjere“

Zagreb (IKA)

U izdanju Kršćanske sadašnjosti iz tiska je izišla knjiga pod naslovom „Zrcala i sjene vjere“ dviju autorica – dr. sc. Martine s. Ane Begić i dr. sc. Miriam Mary Brgles, izvijestila je u ponedjeljak, 19. veljače 2024. Kršćanska sadašnjost.

Knjiga „Zrcala i sjene vjere“ knjiga je dviju autorica koja govori o vjeri s antropološkog i teološkog stajališta, promatra religiju iz sociološke discipline s naglaskom na sekularizaciji, i predstavlja rezultate istraživanja o vjeri i slici Boga kod mladih vjernika u Republici Hrvatskoj.

Jedno od egzistencijalnih pitanja koje čovjek u životu postavlja zasigurno je i pitanje vjere. Ono se odnosi na različite konotacije, može se vjerovati u nekoga ili u nešto. S tog gledišta može se govoriti o naravnoj i nadnaravnoj vjeri čovjeka. Ono što nadilazi ljudsku narav teško je razumjeti samo sposobnostima razuma i upravo na takvom području potrebna je vjera.

Knjiga „Zrcala i sjene vjere“ pruža sažet govor o vjeri te ističe s kojim se problemima susreću današnje mlade generacije u življenju vlastite vjere. Knjiga je stoga značajan doprinos hrvatskoj teološkoj literaturi i to iz pera dviju mladih znanstvenica.

„O vjeri, s kojeg god motrišta je promatrali, nije lako govoriti. Vjerovati u nešto, vjerovati nekome i vjerovati u nekoga traži silno povjerenje da bi se uopće moglo povjerovati. Nema čovjeka na svijetu koji barem jednom u svome životu nije iskusio nepovjerenje, no češće se taj kontekst nepovjerenja promatra u odnosu na čovjeka, a manje u odnosu na Boga Svevišnjega. Čovjek može postupno vratiti povjerenje u čovjeka, no kako vratiti Božje povjerenje?“, pišu autorice.

O sadržaju

U prvom poglavlju knjige vjeru se promatra s antropološkog i teološkog stajališta te se odgovara na pitanje o značenju vjere za naš život. Približava se, osobito iz kršćanske perspektive, sam čin vjere te utjecaj vjere na konkretan život. U drugom poglavlju, kako naznačuje i naslov, daje se sažeti prikaz razmatranja religije iz sociološke discipline s posebnim osvrtom na proces sekularizacije, koji je predstavljen u osnovnim napomenama o radu triju sociologa religije: Petera Bergera, Davida Martina i Grace Davie. Također, približena je osnovna metodološka problematika koja je povezana s previranjima u teoriji. Treće poglavlje čini niz potpoglavlja, a njegov je sadržaj isključivo vezan uz istraživanje o vjeri i slici Boga kod mladih vjernika u Republici Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno tijekom svibnja 2021. godine metodom ankete.

O autoricama

Martina s. Ana Begić članica je Kongregacije svetih anđela čuvara sestara dominikanki i izvanredna profesorica na Katedri moralne teologije Katoličkog Bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Miriam Mary Brgles završila je diplomski studij sociologije i hrvatske kulture na Fakultetu hrvatskih studija. Doktorirala je iz područja društvenih znanosti, polje sociologija, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je na mjestu docenta na Odjelu za sociologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je dostupna u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.