Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije“

Zagreb (IKA)

Knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila i Zaklade „Sveta Maravillas od Isusa“ španjolskog svećenika mons. dr. sc. Alberta Joséa Gonzáleza Chavesa, priopćili su 7. svibnja 2024. iz GK-a.

Knjiga u prijevodu na hrvatski jezik dolazi ususret 50. godišnjici smrti bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa (1891. – 1974.), redovnice koja je utjecala na očuvanje djela sv. Terezije Avilske u Crkvi nakon Drugoga vatikanskog sabora.

Na gotovo 700 stranica „knjiga progovara o jednoj viziji, kako izvanjskoj tako i unutarnjoj, putovanja majke Maravillas od Isusa, koja današnjemu čovjeku otkriva privlačnost duhovnoga života i nadmoć Apsolutnoga u odnosu na banalnost površnoga mišljenja“, istaknuo je u proslovu zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Napisao je i da je sveta Maravillas „svoj poziv kao bosonoga karmelićanka živjela u punini i prenosila ga svojoj braći i sestrama“ te da ju to čini „proročkim svjedokom kontemplativnoga života u Crkvi 20. stoljeća“.

Autor u knjizi najprije donosi svetičin biografski profil u sklopu kojega piše o njezinom izgledu, osobnosti i osnivateljskoj karizmi (osnovala je 11 samostana) te o njezinoj književnoj produkciji na temelju brojnih pisama iz kojih se uočava srž njezine duhovnosti: Krist je uvijek ista tema, na koju ona sklada razne varijacije.

U drugom djelu knjige detaljno analizira utjecaje na svetičinu duhovnu fizionomiju, počevši od obitelji i okoline, a zatim prelazi na utjecaje duhovnoga vodstva, terezijanske utjecaje, na utjecaje sv. Ivana od Križa te na brojne druge utjecaje.

Novoobjavljena knjiga još je jedan vrijedan doprinos dubljemu upoznavanju španjolske svetice, ali i karmelske duhovnosti, koju su prihvatili i brojni hrvatski vjernici te danomice svjedoče da po njezinu zagovoru zadobivaju mnoge milosti, prihvaćajući geslo: „Što Bog želi, kako Bog želi, kad Bog želi.“

Nova knjiga, uz ostalo, preko opisana djelovanja sv. Maravillas postaje i mali kompendij autentičnoga poimanja Drugoga vatikanskoga sabora i njegova odnosa prema redovništvu te postaje svojevrstan vodič kroz drevnu karmelsku duhovnost u suvremenosti. Knjiga približava živote brojnih hrabrih bosonogih karmelićanki u Španjolskoj i lucidnih svećenika/duhovnika s kojima je sv. Maravillas brusila svoju svetost.

Djelo „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom“ moglo bi se smatrati trećim dijelom trilogije na hrvatskom govornom području. Prvo veće djelo prevedeno na hrvatski jezik, svetičina biografija „Ako mu ti dopustiš…“, tiskano je 2020. te je doživjelo drugo izdanje. U njemu su autorice, redovnice i bosonoge karmelićanke iz Aldehuele, iznijele životopis svoje svete majke utemeljiteljice: od rođenja u Madridu, preko ostvarenja redovničkoga poziva i osnutaka novih samostana, do smrti u Karmelu u Aldehueli. Potom je 2022. objavljen prijevod na hrvatski jezik knjige „Mistični život majke Maravillas od Isusa“ u kojoj autor, stručnjak za proučavanje karmelske mistike, svećenik Baldomero Jimenez Duque (1911. – 2007.), rasvjetljuje i dugogodišnju tamnu noć kroz koju je prolazila svetica.