Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljena poruka Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja za Svjetski dan turizma

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 24. srpnja poruku prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, kardinala Petera Kodwa Appiaha Turksona, povodom Svjetskoga dana turizma, koji se svake godine slavi 27. rujna.

„Turizam i rad: bolja budućnost za sve” glasi tema Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, a promiče ga Svjetska turistička organizacija (UNWTO). Ta tema podsjeća na inicijativu: „Budućnost rada“, koju je pokrenula Međunarodna organizacija rada (ILO), koja ove godine slavi svoju stotu godišnjicu postojanja, navodi se na početku poruke.

Obrađivanje teme turizma iz perspektive rada, ističe se u poruci, čini se osobito korisnim s obzirom na duboko ukorijenjene i sve veće kritične aspekte koje karakteriziraju dimenziju rada u životu mnogih ljudi, i to diljem svijeta. Željeni ciljevi mira, sigurnosti, promicanja i socijalnog uključivanja ne mogu se postići ako zanemarimo zajednički predani rad da svima osiguramo pristojan, pravedan, slobodan rad, u središtu kojeg će biti osoba i njezine primarne potrebe za razvojem cjelovitog čovjeka. Citirajući papu Franju u poruci se ističe kako je „rad nešto vlastito ljudskoj osobi. On izražava njegovo dostojanstvo stvorenja stvorenog na sliku Božju“. Tamo gdje nema posla, ne može biti napretka, ne može biti prosperiteta i sigurno ne može biti bolje budućnosti. Rad, koji nije samo zaposlenost, već način na koji čovjek sebe samoga ostvaruje u društvu i svijetu, bitna je sastavnica u određivanju cjelovitog razvoja bilo osobe, bilo zajednice u kojoj živi.

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja stoga apelira na sve političke vođe i one koji su odgovorni za nacionalne ekonomske politike da potiču rad, posebno među mladima, i to rad koji se usredotočuje na dostojanstvo osobe, koji postaje oruđe za promicanje cjelovitog razvoja svake osobe i svega čovjeka, koji surađuje u razvoju pojedinih zajednica, svakog prema njegovim osobitostima i koji pogoduje stvaranju prijateljskih i bratskih odnosa među ljudima i narodima.