Budi dio naše mreže
Izbornik

Oblačenje i prvi zavjeti novaka na Trsatu

Rijeka (IKA)

Uz Svetište Majke Milosti na Trsatu, u odgojnoj kući Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u petak 26. i subotu 27. kolovoza održano je primanje u postulaturu i novicijat te polaganje jednostavnih redovničkih zavjeta.

U postulaturu su u petak primljeni: za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda Šimun Benedikt Kopričanec iz Koprivnice, i Ante Žulj iz Ružića (BiH); za Franjevačku provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri Boris Ćopo iz Ploča.

Postulant Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Ivan Fićković iz Požege te fra Andraž Gorenc i Filip Mlinar iz Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa obukli su franjevački habit i započeli godinu kušnje.

Idućeg dana, u bazilici Majke Božje Trsatske redovničke zavjete na jednu godinu Bogu su zavjetovala petorica novaka: Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda fra Danko Mihovilović iz Karlovca, fra Teo Knežević iz Virovitice, fra Loris Pilav iz Zagreba; za Franjevačku provinciju svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Antonio Bašić iz Rijeke, i za Slovensku franjevačku provinciju Svetoga Križa fra Domen Iljaš iz Ljubljane.

Svečanu misu zavjetovanja predslavio je ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, u zajedništvu s ministrom Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislavom Šankom i ministrom Slovenske franjevačke provincije Svetoga Križa s fra Marjanom Čudenom. Slavlju zavjetovanja prisustvovali su brojni franjevci iz triju provincija koji su došli podržati mladu braću.

Novozavjetovanici su pred prisutnim roditeljima, rodbinom, redovničkom subraćom i trsatskim vjernicima obećali su da će godinu dana živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći te nastojati u sve savršenijoj ljubavi živjeti svoje posvećenje Isusu Kristu.