Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Parolin uputio poruku u povodu 75. obljetnice osnutka UN-a

Vatikan (IKA)

Na virtualnom sastanku na vrhu u ponedjeljak 21. rujna u povodu obilježavanja 75. godišnjice Ujedinjenih naroda, državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin održao je prigodan govor u kojem je iskazao podršku Svete Stolice UN-u, objavio je Vatican News.

Sastanak na kojem su sudjelovali mnogi svjetski vođe održan je o temi „The future we want, the United Nations we need“ (Budućnost kakvu želimo, UN kakav trebamo).

Izvor nade za mir

Pozivajući se na temeljne ideale UN-a, kardinal Parolin napomenuo je da su se narodi svijeta obraćali UN-u kao izvoru nade za mir u svijetu i sklad među državama. Od njega i dalje očekuju prekid sukoba i nesuglasja, veće poštivanje dostojanstva ljudske osobe, ublažavanje patnje i siromaštva i napredak pravde.

Kardinal Parolin istaknuo je da je Sveta Stolica podržala i preuzela aktivnu ulogu u UN-u. Pape su se jedan za drugim obraćali Generalnoj skupštini „pozivajući ovu plemenitu instituciju da bude ‚moralno središte‘ u kojem svaka zemlja ima dom“. „Ovdje se saziva obitelj naroda i ovdje međunarodna zajednica – u duhu ljudskoga bratstva i solidarnosti – zajedno napreduje s multilateralnim rješenjima za globalne izazove.

Kardinal je rekao kako je pandemija covida-19 jasno očitovala da ne možemo nastaviti misliti na sebe ili poticati podjele. Moramo surađivati da „prevladamo najgore svjetske pošasti, svjesni da teret koji neki nose nužno utječe na čovječanstvo i cijelu obitelj naroda“.

Postignuća tijekom 75 godina

Pohvaljujući postignuća tijekom posljednjih 75 godina, kardinal Parolin rekao je da je UN štitio međunarodno pravo i služio mu, te je promicao svijet zasnovan na vladavini zakona i pravde, a ne na oružju i moći. Hranio je izgladnjele, gradio domove za beskućnike, obvezao se na zaštitu zajedničkog doma i unaprijedio cjeloviti ljudski razvoj.

Najviši vatikanski dužnosnik kazao je kako je „UN nastojao boriti se za opća ljudska prava, koja također uključuju pravo na život i slobodu vjeroispovijesti jer su bitna za prijeko potrebno promicanje svijeta u kojem je dostojanstvo svake ljudske osobe zaštićeno i unaprijeđeno“. Pokušao je „okončati rat i sukob, popraviti ono što su nasilje i nesloga uništili i dovesti sukobljene strane za stol kako bi zajedno, diplomacijom i pregovorima, pobijedili“.

Neuspjesi

Kardinal Parolin naglasio je također da UN nije uvijek opravdavao svoje ime i ideale te je naštetio sebi kad god su određeni interesi prevagnuli nad općim dobrom. Stoga treba oživjeti svoj izvorni duh, u skladu s načelima i svrhama Povelje, u kontekstu svijeta koji se mijenja.

Diplomati koji predstavljaju svoje zemlje, rekao je, također trebaju istinskim konsenzusom i kompromisom u dobroj vjeri tražiti zajedničko.

Unatoč svemu, kardinal je naglasio da je UN, „u kojem se narodi svijeta ujedinjuju u dijalogu i zajedničkom djelovanju, danas kao i uvijek potreban, da odgovori na nesmanjene nade naroda svijeta“, objavio je Vatican News.

Sveta Stolica od 1964. ima status države stalnog promatrača pri UN-u. Od 2019. kao stalni promatrač Svete Stolice u New Yorku je nadbiskup Gabriele Giordano Caccia.

Papa Franjo bi se uskoro također trebao obratiti UN-u povodom njegove obljetnice.