Budi dio naše mreže
Izbornik

Obraćanje kardinala Puljića na Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva

Sarajevo (IKA/KTA)

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, u subotu 5. veljače 2022., na Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva tijekom opsade grada sa strane srpskih oružnika od 1992. do 1995. godine, na zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog Vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja Kantona/Županije Sarajevo u Narodnom kazalištu u Sarajevu, uputio je prigodnu riječ, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Dan sjećanja ujedno je godišnjica masakra na pijaci Markale u starom dijelu glavnog grada BiH kada je od minobacačkih granata smrtno stradalo 68 nedužnih ljudi, a 142 osobe su ranjene.

Nakon himne i minute šutnje pozdrav svima sudionicima komemorativne sjednice uputio je predsjedatelj Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić koji je kazao da tim činom žele teška ratna stradanja sačuvati da ih ne prekrije veo tajne. Potom je ukratko prikazao životni put kardinala Puljića.

Nazočnima se zatim obratio kardinal Puljić te je pozdravio sve sudionike i organizatore komemoracije i posebno zahvalio predsjedatelju Okeriću na pozivu.

„Rado sam prihvatio poziv jer s vama želim podijeliti svoje pamćenje na ono što sam proživio ovdje u Sarajevu. Sve vas pozdravljam i želim da nas ova komemoracija i sjećanje na one kojima je nasilno oduzet život ili su ranjeni odgaja za kulturu života suprotstavljajući se onima koji su agresorskim silama širili kulturu smrti. Prihvatio sam ovaj poziv jer u sebi osjećam ljudski i vjernički dug prema svima koji su stradali u prošlom nemilom ratu. Bio sam svjedok brojnih događanja i nosim sve to u svom srcu. Iako nisam čovjek koji zna perom sve to opisati, ipak ljudski i vjernički osjećam i te osjećaje želim danas s vama podijeliti“, kazao je kardinal Puljić.

„Iako je moje nastupanje u javnosti neslužbeno, ipak bih volio u javnost ugraditi svijest i odgovornost poštivanja prema svim žrtvama, posebno onima čiji je život nasilno prekinut zbog nečije mržnje. Iza svake te žrtve nečije srce krvari, trpi i žaluje. Zbog toga što sam svjedok tolike krvi, tolikih suza, jako bih volio i na zalazu svog poslanja izgraditi mentalitet poštivanja žrtava, poštivanja grobova pokojnika i zaustaviti manipulaciju s pokojnima i iskaljivanje mržnje kroz rušenje grobova i spomenika“, kazao je kardinal Puljić.

Napomenuo je da su strukture kroz povijest znale poštivati groblja te bi stoga volio da i današnja kultura bude poštivati pokojnike imajući na umu da se pokojni ne mogu braniti. Dodajući da netko iza tih pokojnika krvari i plače, pozvao je sve na izgradnju kulture i poštivanja života.

Kardinal Puljić je rekao da pamti mnogo detalja iz tog teškog ratnog razdoblja. Tako se prisjetio trenutka kada je u sarajevskoj četvrti Dobrinja otac donio svoje ranjeno dijete u bolnicu. Nakon što je dijete uskoro preminulo, otac je dostojanstveno i bez proklinjanja kazao da će počinitelja stići suza njegova djeteta.

Kardinal Puljić se potom prisjetio i stravičnog događaja kada je granata pala nedaleko od zgrade Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u kojem je tada živio i djelovao sa svojim suradnicima. Kazao je da mu se, nakon što je pala granata i mnoge ljude ranila, usjekla slika čovjeka koji je podigao sa zemlje dijete kojemu je granata otkinula nogu. Dodao je da je dijete, još ne osjećajući punu bol zbog svježine rane, zamolilo toga čovjeka da ne zaboravi njegovu nogu. Kardinal Puljić je dodao da nakon toga nije mogao spavati nekoliko noći.

Potom se spomenuo masakra na pijaci Markale te je kazao da mu je u sjećanju ostala slika jedne majke koja je na sprovodu svoga sina, poginulog od granata, kazala: Sine, ti si se ove muke riješio. Nama je još trpjeti ovaj pakao.

Kardinal Puljić je kazao da ne bi više spominjao ratna sjećanja da mu u srcu ne bi prevladale bolne uspomene. „Samo s vama svima želim podijeliti izraze dubokog poštovanja prema svima kojima je život nasilno prekinut jer je vladalo ratno ludilo. Zato ne mogu razumjeti ovo ozračje tvrdoglavosti i isključivosti ne samo kod nas u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom svijetu. Oni koji rat zakuhavaju, oni će leđa sačuvati, a mali čovjek će biti žrtva mržnje. Zato sam rekao vrlo grubo, ali jasno: ‚Samo budala može željeti rat.‘ Odavanje počasti našim pokojnima je trenutak buđenja svijesti i odgovornosti za izgrađivanje pravednoga mira u kojem će svaki čovjek osjećati slobodno i dostojanstveno. Zato silno podržavam put dijaloga koji nas upućuje na prihvaćanje i poštivanje naših različitosti“, rekao je kardinal Puljić.

Potom je podsjetio na riječi Majke Terezije, napominjući da je ona izuzetno mnogo radila na humanitarnom planu i da ju katolici štuju kao sveticu:

Pazi na svoje misli, jer će postati riječi.
Pazi na svoje riječi, jer će postati djela.
Pazi na svoja djela, jer će postati navika.
Pazi na svoje navike, jer će postati karakter.
Pazi na svoj karakter, jer će postati sudbina.

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup podsjetio je i na savjet kralja Davida upućen mudrom sinu Salomonu da bude čovjek u punom značenju te riječi i da se pridržava Božjih zakona koji su nepromjenjivi za razliku od ljudskih zakona koji su podložni korekcijama.

„Sav sam svoj vijek u Sarajevu uložio da zaživi dijalog, upoznavanje različitosti i poštivanje različitosti. Te različitosti su u življenju svoje vjere, kulture i običaja. Živeći pod ovim nebom neka nam bude zajedničko poštivanje grobova naših pokojnika. Vjernik zna da grob upućuje na dušu koja je pred Bogom. Tko istinski s Bogom računa taj će poštivati i grob pokojnika i našu stvarnost pred Bogom“, rekao je kardinal Puljić.

Prisjetio se i jednog događaja povezanog s ranjenim ljudima tijekom rata. Kazao je da je u ratno vrijeme ponekad bio u opasnosti da psihički ne izdrži sve što se događalo. U jednom od takvih trenutaka rekao je svom tajniku da ga odveze u bolnicu gdje je vidio da se ranjenici u pojedinim dijelovima te bolnice ne nalaze u sobama nego na hodnicima jer su sobe bile izložene granatama. Prisjetio se jednog bolesnika kojemu je granata teško povrijedila glavu. Na njegov upit kako je, odgovorio je da je dobro jer je još živ. „Ja sam se tada stresao. To me je izliječilo. Vratio sam se kući zahvaljujući Bogu što sam još čitav i što mogu hodati i misliti pa nemam razloga za kukanje“, rekao je kardinal, dodajući da mu se nakon toga vratila snaga za nošenje s izazovima života.

Potom je podsjetio da Katolička Crkva širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini sutra, 6. veljače, obilježava Dan života. „U svim crkvama ćemo moliti da se život poštuje jer život je dar Božji. Nitko od nas nije gospodar života. Život je darovan. Zato želimo ugraditi u javnost vrjednovanje i prihvaćanje i življenje života. Kako ga živjeti? Nema pravog života bez ljubavi. Mržnja ubija. Svi koji šire mržnju ubojice su. Oni koji niječu stradanja i žrtve dvostruke su ubojice jer, ne samo da ponovno ubijaju mrtve, nego rane otvaraju živima. Zato nema pravog života bez istine, a teško ga je živjeti bez pravde“, kazao je.

Kardinal Puljić dodao je da će nakon komemoracije svi poći i odati počast poginulima te položiti cvijeće na mjesto stradanja. Pojasnio da je cvijeće simbol života pa polaganjem cvijeća žele pokazati da pokojni nisu mrtvi, nego da s njima žive u njihovim sjećanjima.

„Vjernici znaju da su njihove duše pred Bogom. Vi znate da mi kršćani palimo svijeće. I to je simbolika. Nažalost, mi smo generacija u kojoj se vrlo malo cijeni simbolika. Svijeća je simbol života“, rekao je kardinal.

Istaknuo je da kršćani vjeruju u vječni život. „Molimo da Bog pokojnima udijeli to vječno svjetlo i primi njihovu žrtvu, a da prosvijetli pamet zločincima kako bi shvatili svoj zločin i okrenuli se dobru“, rekao je kardinal Puljić na kraju svoga obraćanja, prenosi KTA.