Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Muke Gospodnje u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, 29. ožujka 2024. u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici predvodio je domaći župnik preč. Ivan Rajković, a sudjelovali su i srijemski biskup Fabijan Svalina i kancelar Srijemske biskupije preč. Tomislav Lasić.

Muku po Ivanu uz župnika Rajkovića pjevao je katedralni zbor „Sveta Cecilija“ pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić.

Župnik je u homiliji govorio o Kristovoj muci te kazao da, oni koji su čekali Mesiju, nisu ga prepoznali, jer nije bio onakav kakvim su ga zamišljali. „Krist prihvaća kalež koji mu Otac daje i podnosi sramotnu smrt. Svi su ga tada napustili. Pod križem je stajalo nekoliko žena i učenik kojega je Isus ljubio. A Isus i u tom trenutku misli na svoje bližnje, misli na sve nas“, rekao je.

Potom je podsjetio vjernike da je Krist došao na svijet da bi grešnog čovjeka spasio za vječnost. Zato je podnio tu krvavu muku, zato je prolio svoju krv. „Zato svi koji prihvaćaju tu Kristovu žrtvu bivaju oprani, očišćeni tom njegovom žrtvom i bivaju zaštićeni od zla koje vlada u ovome svijetu. Naša povezanost s Božjim kraljevstvom je kroz Krista. Kroz njega trajno bivamo povezani s nebesnicima. Mi smo ovdje samo prolaznici. U tom prolazu nadam se da će Krist dotaknuti svakoga od vas, vaše bližnje, da će ga oni prepoznati, da će prihvatiti njegovu žrtvu kao potrebu za vlastito spasenje i da će na kraju biti Kristovi te da ćemo na kraju svi mi  biti u  Nebesko kraljevstvu,“ zaključio je preč. Rajković.

Po završetku službe riječi, čuvari Kristovog groba donijeli su do oltara veliki križ s Isusovim tijelom u ljudskoj veličini. Uslijedilo je klanjanje križu dok je zbor pjevao napjev „Puče moj“. Potom su čuvari postavili križ ispred oltarnog prostora.

Župnik je po završetku obreda otvorio Kristov grob, gdje su biskup i svećenici ostali nekoliko trenutaka u molitvi. Od tog trenutka čuvari čuvaju grob, dok ljudi dolaze moliti.