Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Muke Gospodnje u splitskoj katedrali

Split (IKA/TU)

Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, 29. ožujka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić.

Sudjelovali su i generalni vikari mons. Franjo-Frankopan Velić, katedralni župnik don Ante Mateljan, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Vedran Torić, kanonik don Marko Ćubelić, don Danijel Maršić te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.

Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je Služba čitanja i pjevanje Muke koju je otpjevao katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića.

Prije ljubljenja križa i obreda pričesti, homiliju je izrekao župnik Mateljan. Pročitao je kratku meditaciju u poetskom stilu o Velikom petku i Kristovoj muci. „Tko je sada još uza te? Rulja divlja ti se ruga kakva bijeda, jad i tuga. Božji Sin im je poruga. Pod tim križem opet padaš, ti koji nad svime vladaš da ludosti ljudske svladaš. Samo majka srcem pati, u molitvi tebe prati, rastužena sveta mati. Tu i tamo Šimun koji, koji sile se ne boji, još ti služi uz križ stoji. A sirota Veronika neće oči odmaknuti s izmučena tvoga lika. Dok pobožne plaču žene, jer im život djece vene, to je suza i za mene“, kazao je.

Nakon obreda, po običaju splitske prvostolnice, mons. Križić je izložio Presveti Oltarski Sakrament u pokaznicu te je s Peristila blagoslovio grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.