Budi dio naše mreže
Izbornik

Obredi Muke Gospodnje u subotičkoj katedrali

Subotica (IKA)

Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, 29. ožujka, u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je subotički biskup Franjo Fazekas, izvijestila je Subotička biskupija.

Nakon naviještene Muke po Ivanu, u uvodnom dijelu homilije biskup Fazekas je istaknuo: „Liturgijska služba i današnji dan usmjereni su prema križu i Isusovoj patnji. Iako nam je danas najbolje prepustiti se tišini, šutnji da bi našem srcu progovorilo otajstvo Kristove muke, ta šutnja ne znači nijemost. Isusovo trpljenje nije poraz riječi. Njegova smrt nije poništenje dijaloga kojega vodimo s dragim Bogom. Sama muka i smrt našega Otkupitelja su vrlo rječite i mnogo toga nam govore“, rekao je.

Patnja u okviru ovoga svijeta, kako je rekao biskup, je neizbježna, neminovna. „Mislimo da na sličan način mnoge stvari na zemlji nemaju smisla same po sebi, ali stvari dobivaju smisao u ljubavi. Tako Isusovu muku i smrt trebamo gledati u ozračju ljubavi koja je neizmjerna prema nama i koja ide do kraja. Sve u životu što činimo podrazumijeva određeni napor, odricanje, žrtvu i teret. Upravo zato trebamo prepoznati jasnoću Isusovih riječi: ‘Hoće li tko za mnom neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i ide za mnom’“, naglasio je biskup i podsjetio vjernike da nam je to Isus pokazao svojim primjerom uzevši svoj križ, prihvativši sve žrtve. Dodao je da svaki križ po Isusu dobiva dvostruko značenje. S jedne strane patnju, samoodricanje i smrt, a s druge strane pobjedu, slavu i život.

„Današnju službu Velikog petka, ne slučajno, nego na poseban način obilježava duga sveopća molitva. Zamislimo je kao pružanje gornje grede Kristova križa koja želi obuhvatiti sve do kraja Zemlje, kako bi svi osjetili toplinu i nježnost ljubavi koja sve pobjeđuje, sve pokriva, sve oprašta i sve spašava. Tom našom molitvom u koju smo svi uključeni, premošćujemo nebo i zemlju. Priključujemo se Isusovoj molitvi u nadi da u križu nije posljednja riječ“, zaključio je subotički biskup.

Uslijedilo je klanjanje križu, koji su po tradiciji unijeli Čuvari Božjeg groba – mladići obučeni u Bunjevačku narodnu nošnju, koji će sutra cijeli dan, sve do obreda Uskrsnuća čuvati Isusa u grobu.

Veličanstveno liturgijsko pjevanje, kao i samu Muku Gospodinovu predvodili su članovi Katedralnog zbora Albe Vidaković sa solistima, na čelu sa zborovođom Miroslavom Stantićem.