Budi dio naše mreže
Izbornik

Od nedjelje nova programska sezona Hrvatskog katoličkog radija

Zagreb (IKA)

Novim pjevanim „Angelusom“ u izvođenju Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Hrvatski katolički radio (HKR) u nedjelju 29. rujna u 6 sati kreće s emitiranjem nove programske sezone u kojoj će, uz rado slušane duhovne i vjerske emisije, emitirati i neke nove tjedne emisije iz područja bioetike, promicanja socijalnog nauka Crkve i financijske pismenosti.

U emisiji “Sveti trag” urednika Tihane Semijalac i Zvonka Franca svakog ponedjeljka u 9:30 slušatelji će se moći podsjetiti na snažne, znakovite poruke hrvatskih svetaca, blaženika i onih koji su umrli na glasu svetosti. O medicini iz kršćanske perspektive utorkom će u emisiji “Bioetička minuta” govoriti prof. dr. Jasenka Markeljević dok će u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i njezinom pročelnikom, profesorom moralne teologije mons. Stjepanom Balobanom, srijedom biti realizirana emisija “Blago socijalnog nauka Crkve”.

HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Svako jutro od ponedjeljka do četvrtka, u 8.10 sati, ponovno kreće nova sezona emisije „Argumenti“ urednika HKR-a Diane Tikvić, Tanje Maleš, Katarine Varenice, Vlatka Ojvana te novinara Glasa Koncila Ivana Taševa u kojima će se s kompetentnim gostima afirmirati teme od važnosti za život Crkve, društvo, obitelj i domovinu. Argumente će reemitirati dvije televizije – Varaždinska televizija – VTV svakoga dana u 15 sati i Radiotelevizija Herceg Bosne svakoga dana u 21 sat.

Tanja Maleš – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Petak je dan za emisiju „Halo, velečasni?“ urednice Tanje Maleš u kojoj će slušatelji moći postaviti pitanja religijskog karaktera putem društvenih mreža, e-maila, sms poruke ili izravno telefonom u emisiji. Na pitanja slušatelja odgovarat će mons. Zlatko Koren i vlč. Robert Šreter.

Za ljubitelje književnosti, glazbene, likovne i sakralne umjetnosti, kazalište i film, odnosno za sve one koji u susretu s umjetničkim djelima traže nadahnuće za vlastiti život, ponedjeljkom u 18 sati rezerviran je „Kulturogram“. Gost prve emisije je umirovljeni vojni biskup mons. Juraj Jezerinac koji je govorio o novootkrivenom daru slikanja, uoči prve samostalne izložbe u nedjelju 29. rujna u Krašiću.

Mons. Juraj Jezerinac u emisiji Kulturogram na Hrvatskom katoličkom radiju

“Kad sam došao u mirovinu, bilo je to prije tri godine, prihvatio sam se kista i počeo sam pomalo slikati, a da prije toga nisam završio nikakav početni tečaj”, istaknuo je biskup Jezerinac naglasivši kako se samim slikanjem želi odužiti Bogu na tom daru.

Utorkom u 18:00 emisija “Pozvani i poslani” bit će realizirana u suradnji s Hrvatskom redovničkom konferencijom.

Srijedom u 18:00 emisijom „U zdravlju i bolesti“ promoviramo zdrav način života i potičemo prevenciju bolesti te pokušavamo ljudima u patnji pomoći u pronalaženju smisla života unatoč teškim dijagnozama. „U zdravlju i bolesti“ urednica Mirne Vrček i Snježane Kirnić Grubić gostovat će ugledni liječnici i spacijalisti za otkrivanje, dijagnostiku, liječenje ili prevenciju različitih bolesti.

HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Četvrtkom u 18:00 u emisiji „Put pod noge“ s vječnom željom za otkrivanjem novog, urednica Tihana Semijalac vodi vas hodočasničkim putevima i krajevima, milijunskim gradovima visokog napretka, mjestašcima isklesanim kroz povijest, pitomim obroncima i silovitim planinama.

Diana Tikvić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Marija Pandžić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Petkom i subotom u 18:00 vrijeme je za svjedočanstva. Petkom Ante Novak u emisiji „Zašto vjerujem“ ugošćuje katolike iz javnog života koji govore o zauzetosti u svjedočenju vjere u svakodnevnom životu, a subotom Svjetlana Đuran u emisji „Od Krista pozvani“ donosi svjedočanstva svećenika, redovnika i redovnica o pozivu i poslanju.

Nedjeljom u 18:00 opuštamo se uz glazbu i emisiju „Mojih 5 za 5“ glazbenog urednika Slavka Nedića u kojoj će poznata glazbena imena birati ili možda a capella zapjevati nekoliko pjesama.

Slavko Nedić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

U program HKR-a vraćaju se hvaljene i zapažene emisije “Na valovima dobrote” kojima se potiče slušatelje i opću javnost na dobročinstvo te “Zeleni biseri Hrvatske” u kojoj upoznajemo prirodne ljepote naše zemlje.

HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Hrvatski katolički radio i dalje će u cilju ostvarivanja evangelizacijskog poslanja putem radijskog programa svakodnevno od 16 sati emitirati Vijesti iz života Crkve, a u 18:50 prenositi Vijesti Radio Vatikana. Uz svakodnevnu molitvu krunice u 5 sati i 30 minuta  i u 22 sata, a potaknuti reakcijama slušatelja i prijatelja HKR-a, svakodnevno u 15 sati nastavljamo zajednički moliti i krunicu Božjeg milosrđa. U večernjem terminima ponovno ćemo emitirati niz meditativno – duhovnih i glazbenih emisija pa će tako svoje minute eter ispuniti već poznate emisije „Sutra je dan Gospodnji“, „Sacro ritam“, „Gospodine nauči nas vjerovati“, „Klasični vrt“, „Hrvatsko narodno blago“ te „Svjetiljka u noći“ mons. Antuna Sentea, ml.

Adrian Vinković Rangel – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

“Kroz sastavnice Hrvatske katoličke mreže – Hrvatski katolički radio (HKR), Informativnu katoličku agenciju (IKA-u) te mrežnu stranicu HKM-a, želimo približiti Crkvu svima. Naša želja je da HKR služi prvenstveno evangelizacijskom djelovanju, ali obraća se i svim ljudima dobre volje kako bi se Radosna vijest proširila do svih onih koji bi je htjeli čuti”, istaknuo je ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina.

Mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže

„HKR u hrvatskom društvu želi biti i nadalje vjesnik nade, promicatelj dobrih djela, sredstvo evangelizacije te frekvencija na kojoj će se svi ljudi dobre volje obogaćivati raznolikošću sadržaja. Spremni svjedočiti svoje opredjeljenje za život i istinu, obitelj i dostojanstvo svakog čovjeka, onako kako to od nas traži Evanđelje, sa svakom novom emisijom pokušavamo doći do što većeg broja slušatelja,“ poručio je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić.

Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže/Foto: Josip Ninković

Detaljnije informacije o programu HKR-a i emisijama doznajte na redizajnirajoj stranici www.hkr.hkm.hr.

Kako bi olakšali pristup dnevnim sadržajima koji se emitiraju na HKR-u, arhiva emisija dostupna je OVDJE na mrežnoj stranici Hrvatskog katoličkog radija.

Prof. dr. Agneza Szabo – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Prof. dr. Agneza Szabo i Branimir Gubić HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Stjepan Večković – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Tihana Semijalac – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Domagoj Pejić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Katarina Varenica – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Zvonko Franc – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Branimir Gubić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Hrvatski katolički radio je neprofitna radijska postaja s nacionalnom koncesijom. Osnivač i vlasnik radija je Hrvatska biskupska konferencija, a započeo je s emitiranjem programa 17. svibnja 1997. godine, kada ga je blagoslovio i u rad pustio kardinal Franjo Kuharić. Svojim signalom pokriva 95 % teritorija RH i pogranična područja susjednih zemalja.